tisdag 31 augusti 2010

SNF valbluffar? #val2010 #centerpartiet

Har ju varje val haft en fight med SNF och deras valenkäter. De gör sig till sanningssägare när det gäller vad som är bra respektive dålig miljöpolitik. De gör det ibland utifrån att granska olika förslag som presenterats i riksdagen. Så var det när vi drev kretsloppsfrågorna från regeringsställning. Då var centerpartiet usla. Minns hur Lennart Daléus utmanade dem på debatt utifrån deras granskning och omdömen inför det valet.

Nu har de ånyo gjort en valenkät och finner då att de bedömer Miljöpartiet som bäst. Tätt följd av vänsterpartiet och så lyfter man kd och fp före Centepartiet. Måste synas tänkte jag och gick in och letade efter svaren. Och, som vanligt fann jag svar som är hur svårtydda som helst. De har ju också sin agenda. Bara man svarar ja eller nej som SNF vill, kan man sedan i kommentarer skriva bort både det ena och det andra men bli SNF-godkänd.

Tittade bland annat på en fråga om skydd av skogsmark över respektive under gränsen för fjällnära skog. Där gällde det att spara minst 100 000 ha över och 350 000 ha under gränsen. Där svarar FP ja och C nej. Rätt eller fel således. Men ser jag sedan på kommentarerna finner jag att fp skriver att de vill höja ambitionsnivån men inte binda sig till nivåer och Centerpartiet säger att man vill fortsätta stärka skyddet men inte binda sig till nivåer. Känns det som att SNF avslöjat stora avgörande skillnader för miljön?

Noterar att SNF:s frågor handlar väldigt mycket om stoppa, straffa och skatta. Flygskatt är en skatt som ger pluspoäng. Men, vi instämmer inte då vi konstaterar att flyget från 2012 ingår i utsläppshandeln. De vill vidare t ex ge myndigheter förordningsrätt. Själv känner jag i morrhåren att det blir mer jakt på de små företagarna. Själv träffar jag många som är irriterade på miljöförvaltningarnas agerande. Istället för mer av rådgivande och hjälp gäller avgifter och straff. Mer av den varan för inte miljöarbetet framåt, det skapar bara miljöirritation och motarbetare. Själv vill jag inte jaga människor eller småföretagare, utan stimulera och underlätta för alla att handla klimatsmart.

Sedan vill jag också varna för den hållning som SNF redovisar när det gäller skatteväxling, oberoende av skattetryck. De öppnar för vänstertrions relativitetsteori även när det gäller miljöskatter. Miljöskatterna ska öka i förhållande till skatten på arbete/inkomster. Men med det resonemanget kan det bli grönt ljust för vänstertrion att höja både mijöskatter och inkomstskatter. Då handlar det inte, enligt mig, om skatteväxling längre. Då handlar det enbart om klassisk skattehöjning. Det oaktat välsignelse från MP eller försök till grön kamoflagemålning. En väg som bär bakåt - inte framåt.

1 kommentar:

Raymond Svensson sa...

Ja man kan ju undra vilka syften som SNF är ute i. De är aldrig nöjda ....... Ser fram emot en jämförande granskning av vänsterkartellens presenterade manifest - vad partierna enskilt presenterat i miljöväg under gångna år och vad som nu står i det gemensamma manifestet.