måndag 30 augusti 2010

Besvärad Jan Eliasson ( s ) #val2010 # centerpartiet

Kan inte låta att bli att fundera över val - både här och där. Just nu går vår valrörelse in i sitt mest intensiva skede. På onsdag öppnar lokalerna för förtidsröstning.Vilken möjlighet det är för oss. I många andra länder är detta en omöjlighet.

Tänker på Afghanistan som också går till parlamentsval denna månad. Söndagen före oss. Där har valarbetare till en kvinnlig kandidat först kidnappats och nu hittats dödade. En annan kandidat har också mördats. Ändå är det 2 500 personer som ställer sig upp och kandiderar till de 249 platserna. Fantastiskt. Det krävs mod för att bygga demokrati och det är vad dessa afghaner visar. Klart att de utmanar de krafter som inte vill se demokrati, inte vill se kvinnor kandidera och som vill destabilisera Afghanistan. Det kommer också krävas mod för att rösta, att gå till vallokalerna. Om de hårdföra talibanerna kommer tillbaka riskerar de som vågat bygga demokrati att straffas.

Jag frågar mig om de som kandiderar skulle vågat om alla utändska trupper sa att de nu planerar för att snabbt åka hem. Under den mandatperiod ni kandiderar för lämnar vi alla och ni får stödja er på biståndsarbetare, på era egna trupper och poliser. Det är ju annars det besked som vänstertrion ger och vill att alla andra också ska ge. Man kan tycka illa om hur USA agerat tidigare, för olika inslag i det som hänt - men blir slutsatsen av det att vi nu ska överge det afghanska folket och de som nu kandiderar för att bygga demokratin?

Jag såg SVT-debatten mellan Jan Eliasson och Carl Bildt igår. Oj så obekväm Jan Eliasson såg ut att vara. Har väl aldrig hört Jan Eliasson låta så svag, så inrepeterad och så tunn! Det var pinsamt. Tur att Carl Bildt var återhållsam. För annars hade jag tyckt ännu mer synd om Jan Eliasson än vad jag nu faktiskt gjorde. Jag såg tidigare Carl debattera mot Ohly - och där lät det inte inrepeterat. Helt annat än Jan Eliasson, men inte bätre för det. Alldeles märkligt blir det när Ohly söker påstå att det är hans tolkning som ligger i fas med Afghanistans och världens ledare. Patetiskt!!!

Sedan är det väl alldeles uppenbart att om vi börjar dra ner trupp våren 2011 måste frågan ställas om vi ska överlämna ledningen för MeZ till någon annan? Vi kan väl inte ha ledningen för säkerheten i området och samtidigt börja dra oss ur. Det ökar ju inte vår trovärdighet bland Afghanerna i området. Och hur ska vi bli trovärdiga i utbildning och stöd för den afghanska säkerhetsstrukturen. Hur jobbigt det än är med att arbeta i Afghanistan - det känns oerhört osolidariskt att partier som kandiderar i vårt trygga Sverige ger signalen till de som kandiderar i det otrygga Afghanistan att ni får klara er säkerhet själva. Visserligen har vi varit och vill vara i Afghanistan långsiktigt, men er säkerhet vill vi lösa med biståndsarbetare som inte tar ställning mellan er och hårdföra Talibangrupper. Tror vänstertrion att detta känns tryggare för blivande parlamentariker i Afghanistan????

Inga kommentarer: