torsdag 5 augusti 2010

Burqadebatten driver iväg #val2010

Igår gick folkpartiledaren ut med krav på lagstiftning mot burqa och niqab i skolan. Det är ju föga förvånande att det förslaget kommer från folkpartiet. De har ju genom åren visat sig utveckla en särskild vilja att komma med olika förslag om förbud och inskränkningar inom olika områden.

Nu kommer dock stöd från moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Han håller med och säger att det kan bli förbud för heltäckande slöjor i skolan. Det är mycket märkligt eftersom Reinfeldt så sent som i år sagt att lagstiftning inte är aktuell. Detta efter att ha deltagit i en debatt med Mona Sahlin som svajade rätt rejält. Det känns som att det inte finns en fast mark under Fredriks fötter i denna fråga. Det oroar.

För min del är det solklart att vi inte ska ha klädlagar i Sverige men väl måste man som arbetsgivare tillåtas bedöma om det ska vara särskilda regler på arbetsplatsen - det må vara skyddskläder, uniform eller att man måste visa ansiktet - eller ha handskar...Om man som Björklund och uppenbart även Reinfeldt vill lagstifta i en klädfråga i skolan undrar jag när nästa lagkrav kommer. Om det krävs att man visar ansiktet för att klara kommunikation i skolan undrar jag om det inte gäller för andra yrken också? Hur motiverar man varför man klarar kommunikation där men inte i skolan? Kommer inte kravet på klädlag som ett brev på posten? Blir det månne krav på skoluniform nästa gång? Då slipper man för korta eller för långa kjolar, byxor eller för färgglada eller grå kläder eller andra kläder. Nyfiken på nästa steg...på söndag den 8:e då fp-ledaren sommartalar månntro?

Inga kommentarer: