tisdag 10 mars 2009

Tibet, Ghana och mycket diskussion

Idag har jag vårdat ömma händer från gårdagkvällens jättespännande volleybollmatch. Vi (dvs Katarinas lag) förlorade - knappt - men i 3 set mot 1 setvinst. Vi i publiken gjorde vårt bästa...hela matchen.

Idag är det 50 år sedan Tibetanerna gjorde uppror och Dalai Lama flydde till Indien. Det har varit 50 år av kamp för autonomi, för frihet. Igår eftermiddag hade jag och ngra andra ledamöter chans att samtala med Mr Kelsang Gyaltsen, Dalai lamas envoye i Europa. Det var intressant. Den ickevåldslinje som varit förhärskande ifrågasätts av olika grupper - inte minst yngre som inte ser att det lett framåt. De märker att våld leder till uppmärksamhet i världen och det söker man ju för sin fråga. Det senaste året har inte inneburit en förbättring av läget och rapporter talar om att personer som släpps ur fångenskap är i så dåligt skick att de kort efteråt dör. Rent allmänt är det även här en spänning mellan det de framför om att riva murar, öka öppenhet och transparens i Kina (angeläget) samtidigt som de kräver stopp för inflyttning av Han-kineser. Jag förstår att de känner att hela den egna kulturen hotad idag. Men nog måste vi kunna visa mångfaldens möjligheter förenad med respekt och tolerans. De har självklart rätt till sina vägval, sin autonomi - men nog känns denna diskussion igen från andra länder. Gäller att komma vidare mot den mer gränslösa världen.

Det har annars varit en dag av sortering - i arbetsrummet, men också i många diskussioner. Intressanta - och viktiga. Jag tar med mig delar bl a till partistyrelsen på fredag. Mötte också en ledande forskare på en Think-Tank i Ghana. Så härligt möte. Hon beskrev hur man i Ghana nu klarat av sin 3:e transition av makt och klarat det i valbåsen och som relativt schyssta val. De hade från institutet hjälpt till att utveckla en uppträdandekod tillsammans med samtliga partier som deltog i valet. Det hade bidragit till en demokratisk underbyggnad som så här långt verkat betydlsefull. starkt civilt samhälle finns också på plats. Lärdomar att dra för andra demokratiprojekt. Mycket intressant att följa framöver som ett exempel på goda insatser. Hon sökte samverkan i Sverige - värt att pröva.

För övrigt Carina Hägg på sin utrikesblogg eller jag menar som vanligt på Utrikesbulletin.

2 kommentarer:

Kajsa Hallberg Adu sa...

Hej Kerstin, vem var forskaren i Ghana? Nyfiken att höra vem det är som har kontakter i Sverige :-)

Kerstin Lundgren sa...

Hej Kajsa,jag samtalade med Jean Mensa - verksam vid Institute of Economic Affairs i Ghana. Mycket intressant...:D