torsdag 12 mars 2009

Bonuslöner och euron

Det går inte att undvika. Folk är förgrymmade - med rätta. Först ännu en finanskris och banker som behöver säkring av oss alla. Sedan en massa diskussioner kring hur livbojs-reglerna ska se ut. Under hösten hette det att bankerna inte gick in i programmet då de ogillade regelverket gällande bonusar. En massa kritik följde och SEB anslöt sig och Annika Falkengren meddelade att hon inte skulle ha någon bonus. När jag i veckan såg nyhets-inslaget från Bolagsstämman med hr Wallenberg, kändes det som en hundbegravning. Nu blev det grävarbete och så hittades miljonuppräkning av den fasta lönen - från 7 till 9. Det sägs vara 600 000 kr lägre än lönen inkl bonus föregående år. Men, problemet är att reglerna inte tillåter uppräkning av den fasta lönen efter den 20 oktober. Nog har lönebeslutet tagits senare. Hur illa får det bli. Hade man inte läst på? Nu talar de om att SEB vill förhandla med regeringen, men när jag idag frågade statsministern om detta var förhandlingsbart blev svaret - nej. Då är SEB tillbaka på ruta ett igen och samtidigt har man hängt ut sin ledningsgrupp på ett sätt som knappast är ansvarsfullt. Diskussionen lär fortgå.
För övrigt ska det bli spännande att se om staten lärt även av detta när man ska se över sina bonusprogram för de statliga företagen. Sist diskussionens vågor gick höga kring bonusar och de skulle bort ledde det till tydliga löneökningar - sedan kom bonusarna tillbaka igen och nu..;-}Kretslopp???

Å andra sidan kan vi ju se att kronanas värde sjunkit, så man får mindre för bonusarna - också. Frågan är då om vi borde knyta an till euron - i snabbspår. Det vore väl ändå fegt...Nog borde vi orka med en utvärdering av hur vårt val slagit - inkluderat även den nuvarande krisen. EU går ju även i krisen i olika ekonomisk takt och frågan är hur eurozonen klarar detta och vad som händer för oss, danskarna, britterna m fl. En del som dessutom intresserar mig är hur innan- och utanförskapet brukats. Jag hör hur det på nytt talas om hur det byggs "murar" mellan öst och väst... Här måste vi vara oerhört varsamma så krisen inte leder oss fel. Det handlar om att ta solidariskt ansvar i kriser - inte bara vid terrorattacker eller liknande utan också i svåra finansiella tider för oss alla. Det gäller för Sarkozy likväl som för oss och andra.

Ser för övrigt att även idag är det Carina Hägg som bloggar på Utrike(s)bulletinen...Undrar om även denna kommer bli föremål för utvärdering;-)

Inga kommentarer: