onsdag 4 mars 2009

Clinton, Bildt och Malmömatch

USA:s nye utrikesminister Hillary Clinton har uppvisat en välkommen tydlighet i sitt första besök i Israel efter utnämningen. Hon är lika tydlig på att Israel har fullt stöd för sin rätt som stat att få leva inom säkra och erkända gränser som att Palestinierna har det. "Låt oss inte ödsla tid.." är hennes besked, USA vill - i likhet med många av oss - se en framförhandlad fred som säkrar två livaktiga och fungerande stater som kan leva i fred med varandra och andra. Det kräver insikt hos både Hamas och de högernationalistiska grupper som agerar i Israel. Självklart även hos andra stater som har sina fingrar och händer i spelet om makt och inflytande i hela regionen. Men, det känns lite hoppingivande med den tydligheten. Kommer ihåg uttalanden inför Annapolis från mina kontakter i regionen som talade lätt cyniskt om: USA är alltid mest intresserade av oss när slutet närmar sig för presidentperioden. Så icke denna gång :-)

Noterar nu att vår Utrikesminister Carl Bildt är åter från internetmörkret i Beijing. Bra att han uppmärksammat dialogen om Mänskliga Rättigheter där vi har all anledning att fortsätta jobba för yttrande- och pressfrihet och för att förbättra rättssäkerheten och möjligheterna för MR-advokaterna - bland mycket annat. Noterade också Tibetfrågan där ju vår hållning inte handlar bara om kulturell frihet utan om ökad autonomi för Tibetanerna - men helt rätt inom ramen för Kinas territorium. Ett gigantiskt land som är så mångfacetterat borde söka sin styrka i detta, istället för att frukta olikheterna. Ska själv möta och samtala kring Tibetanernas situation kommande måndag, med representanter för Dalai Lama. Hade, om jag kunnat, också gärna deltagit i helgen i Stockholm då olika manifestationer hålls. Delta om du kan och läser detta...

Avslutningsvis bara helt kort om den omtalade matchen i Malmö - visst ska den spelas. Det är helt kontraproduktivt att hota tennisspelare och söka stoppa en tennismatch som spelas med ett land som vi ska och vill samarbeta med. Kollektiv bestraffning brukar vi tala om i andra sammanhang som helt fel - så också här. Hoppas bara att de vänsterextremister som vädrar "kamp" för kampens skull kan hållas i schack och att Malmöpolisen som varit så omtalad inte låter sig provoceras. Sltuligen fårn den socialdemokrtiska Utrikesbulletinen intet nytt.

Inga kommentarer: