torsdag 26 mars 2009

Social kapitalism - ett nytt modeord

Läste Schlingmans inlägg på SvD om ett ansvarstagande näringsliv och då inte minst från de stora företagen. Såg nyligen en liknande inlaga av Bernake - på temat att nu måste kaptialismen lyfta till nästa steg och vara med och ta socialt ansvar för återuppbyggad och utveckling. Lite av det FN driver i CSR - gemensamt socialt ansvarstagande mellan företag och samhälle. Lite intressant att se hur budskap bärs vidare över stora vatten. Sedan ligger det mycket i detta - men jag skulle vilja skala en del av plakatretoriken från den Nye Moderaten. Såg förresten rätt många kommentarer kring just detta med social kapitalism på nätet vid snabb goggling - kan ju lätt blandas ihop med socialism - men det lutar åt plakatretorik det också. Från olika ideologiska utgångslägen.

Lite lustigt, appropå moderaterna, att vi idag har hört Ulf Adelsohn tala som Gammal Moderat. Han ville att staten skulle svara för infrastrukutren - spår och vägar m m...Vet inte vart det leder honom i fråga om SAS...men det är inte h-saken. Det är den gamle partiledaren som talar om sig som Gammal Moderat...ngt som också jag hört andra gamla partiledare raljera kring.

Undrar hur det låter på andra håll - hoss oss i Centerpartiet för den delen? Läste en insiktsfull och tänkvärd annan artikel av Lars Adaktusson (?tror jag) om trianguleringens fasor och faror. Känner att det finns skäl att fundera kring detta och jag har själv påminnt mig ett uttryck som jag fick i en liten ask när jag som ung med kompisar - av nyfikenhet på vår lustige EFS-pastor - besökte deras kyrka. Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ. Politik handlar inte bara om makt - det handlar om mobilisering, om engagemang , vården och idéer som möts och bryts - inte bara byts för maktens skull.

Inga kommentarer: