lördag 28 mars 2009

Earth hour - och Klaus

Har precis sett ljusen på köksbordet brinna ned och åter tänt lamporna. Ser inte fotbollen utan ska förbereda mig för morgondagen. Men först titta lite på nätet. Har noterat att flera grannar släckt och några inte alls. Åsikterna går isär när det gäller WWF:s kampanj. Själv är jag inte förvånad - allt börjar ju hos dig och mig. Klart vi tycker och tänker olika. Jag tycker själv detta är en bra kampanj och har släckt ned vårt hus även tidigare år - när kampanjen var mindre. Det känns gott tycker jag att kunna kombinera det globala med det individuella. Jag väljer själv, men jag kan göra det tillsammans med andra. Både individuell frihet och individuellt ansvar - men också tillsammans med andra. Jag gillar tanken. Det skapar debatt, det löser inte några problem men det är en del av en samlad aktion på gräsrotsnivå. Gillar det.

Sedan bara en kortis om Tjeckien och den regeringskris som de har just nu. Jag hoppas och håller tummarna för att det stannar vid detta och inte blir än värre. Jag hoppas att president Václav Klaus inte gör saken värre. Det kan ju teoretiskt handla om nyval under ordförandeperioden eller att han tar detta till intäkt för att hävda at ratificeringen av Lissabonfördraget måste göras om. Känns verkligen som att detta kan bli ett riktigt gungfly under svenskt ordförandeskap också...

torsdag 26 mars 2009

Social kapitalism - ett nytt modeord

Läste Schlingmans inlägg på SvD om ett ansvarstagande näringsliv och då inte minst från de stora företagen. Såg nyligen en liknande inlaga av Bernake - på temat att nu måste kaptialismen lyfta till nästa steg och vara med och ta socialt ansvar för återuppbyggad och utveckling. Lite av det FN driver i CSR - gemensamt socialt ansvarstagande mellan företag och samhälle. Lite intressant att se hur budskap bärs vidare över stora vatten. Sedan ligger det mycket i detta - men jag skulle vilja skala en del av plakatretoriken från den Nye Moderaten. Såg förresten rätt många kommentarer kring just detta med social kapitalism på nätet vid snabb goggling - kan ju lätt blandas ihop med socialism - men det lutar åt plakatretorik det också. Från olika ideologiska utgångslägen.

Lite lustigt, appropå moderaterna, att vi idag har hört Ulf Adelsohn tala som Gammal Moderat. Han ville att staten skulle svara för infrastrukutren - spår och vägar m m...Vet inte vart det leder honom i fråga om SAS...men det är inte h-saken. Det är den gamle partiledaren som talar om sig som Gammal Moderat...ngt som också jag hört andra gamla partiledare raljera kring.

Undrar hur det låter på andra håll - hoss oss i Centerpartiet för den delen? Läste en insiktsfull och tänkvärd annan artikel av Lars Adaktusson (?tror jag) om trianguleringens fasor och faror. Känner att det finns skäl att fundera kring detta och jag har själv påminnt mig ett uttryck som jag fick i en liten ask när jag som ung med kompisar - av nyfikenhet på vår lustige EFS-pastor - besökte deras kyrka. Vad hjälper det en människa om hon vinner hela världen men förlorar sin själ. Politik handlar inte bara om makt - det handlar om mobilisering, om engagemang , vården och idéer som möts och bryts - inte bara byts för maktens skull.

söndag 22 mars 2009

Ultranationalister - tid att granska

Läser ännu en artikel i Herald Tribune om rapporter från Gazakriget. Här finns uppgifter om att ultranationalister varit med bland de soldater som krigade. Det är naturligen oerhört intressant med de olika rapporter som nu dyker upp kring vad som hände och hur militärne agerade. Rapporter inifrån de militära strukturerna. Kan man lita på dem? Som alltid får man väl ta både detta och annat med en nypa salt, men det skulle vara fullt möjligt. Vi vet ju att det finns många krigshetsande personer i bosättarrörelsen och att det finns religösa extreimister på flera sidor i denna konflikt. Det är klart att det dessutom finns många som till följd av vad som hände under utrymningen av Gaza har många känslor och kopplingar till området. Likaväl som det finns extremister bland palestinerna som anser att Israelerna stulit deras mark, finns det många religösa ultranationalister som ser att hela det ockuperade territoriet är mark som bestulits från dem. Jag mötte lite av detta själv när jag besökte området. Men dessa rapporter som kommer måste tas på allvar och granskas. Det måste ske av den israeliska armén men också av staten. Det är bra att soldater lyfter upp frågorna och jag hoppas bara att de leder till debatt på plats. Detta är möjligt i ett demokratiskt samhälle.

Från ultranationalism och extremism till Påven är steget...Ser att han samlade 100 000-tals Angolaner idag. Noterar också att han inte talar om demokrati och god samhällsstyrning för att komma till rätta med människors prolem. Han verkar snarare tala om guds straff när man inte följer bokstaven. Så trött jag blir - ännu en konservativ religiös ledare som vållar bekymmer.

Måhända kan det bli annat i Ryssland, problem med den rysk-ortodoxa ledaren - men för staten. Ser å andra sidan från Moskva att man har synpunkter på EU:s östliga partnerskap. Man målar i orättivsans färger. Men det är väldigt tydligt att man störs av att det inte är Ryssland som är Grannen till de forna sovjet-staterna, utan att de ser att EU också är en viktig granne till dem. Synen att mina grannar också är dina grannar verkar inte finnas, snarare ses detta som ett hot. Att grannen skulle få forma sina egna vägval verkar vara ett ännu större hot. Nu är det mycket irritation kopplat till NATO men jag undrar om Moskva inte räds ett starkare EU - för det är en annan granne än t ex Litauen och de har ju inlärt att spela ut de europeiska staterna mot varandra. Det lär nog bli rätt mycket spelande vi får se...

fredag 20 mars 2009

Östra partnerskapet och fjädrar

Östra partnerskapet är nu på plats, rapporteras det från Bryssel. Himla bra kan jag tycka - även om det återstår formuleringsfrågor. Det är inte minst i denna finanskrisens tidevarv oerhört viktigt att vi klarar av att driva på för en politik fri från murar - på vår kontinent men också mot omvärlden. Det är ingen tvekan om att det finns en stor osäkerhet om hur det gamla EU ska möta nya EU-medlemmar och våra östra grannar. Det finns en mental mur alltjämt och den finns på flera plan och på många håll. Misstänksamhet utifrån historiska erfarenheter - långt svårare att riva än Berlinmuren. när vi i år celebrerar 20 år sedan den revs finns skäl att också riva några mentala. När nu finansoron, arbetslöshet och elände drabbar många hårdare i öst krävs det en europeisk marshallplan. Där är vi inte, men en hel del görs. Hade den strategiska planen fastnat nu, då hade det varit en rejäl alarmsignal för oss alla.

Idag har jag ägnat mig åt diverse förberedelser inför helgens stämma, men också UNDP-besök och EU-nämnd med Eskil Erlandsson. Jordbruksministrarnas råd är ju inte mitt normala arbetsfält, men jag ställde upp för mina kollegor idag. Lärorikt i sig - mjölkmarknader, exportkrediter,GMO-frågor och så fjäder. Eskil ahr agerat - raskt och proaktivt. Kommissionen ska ta fram kunskap - kan någon "skörda" fjädrar utan att gässen lider, hur agerar länderna, krävs förtydliganden m m. Beröm utdelades - välförtjänt. Måhända en fjäder i Eskils hatt...;-)

Till sist, spännande ageragande av Obama vis-a-vi Iranska folket. Fortsättning lär följa...ska det lyckas?

torsdag 19 mars 2009

Tingeling och glasnost

Han ju hem och såg Melodifestivalen i lördags. Även Tingeling. Tycker i grunden inte att dessa herrar har varit min "cup of tea" genom serien, inte heller i lördags. Men OJ så det DROG, deras inslag. Läste på väg hem från Paris i tisdags om den ryske pressattachéns uttalade om mentalsjukhus. Hoppsan, vad säger det om honom och ryska ambassaden, om Ryssland??? Hörde sedan om SVT:s blommor...Nu ber de om ursäkt för ursäkten idag. Vad säger detta om SVT??? Saknas nog i sanning glasnost både hos de utsända och hos SVT!!! Vädra ut säger jag bara.

Har för övrigt varit intressanta dagar i Paris med diskussioner - främst om Vitryssland och Mellanöstern. Det gäller att inte tappa hoppet och det gäller att söka möjligheter. Appropå glasnost så är det intressant att höra när Vitryska oppositionsföreträdare säger att vi måste tänka oss för i Europarådet - visst öppna för dialog och för gäststatus men först bör vi klara ut en gemensam road-map. De hänvisade till att när OSCE öppnat upp så hade det sedan skett de värsta övergreppen. Värt att tänka på tycker jag - att inte bara öppna upp utan resonera om vad som krävs - tydlgia förväntningar på varandra - före ny status. Lite som Köpenhamsnkriterierna och EU-anslutning... Men, det gillade inte de ryska företrädarna.

För övrigt noterade jag i samband med dagens votering att regeringen inte en gång under 2008 året beslutat enligt Lagen om Särskild Utlänningskontroll. Bra signal.

söndag 15 mars 2009

Många pudlar blir det...

Nu har Påven eller Vatikanen gjort sin andra pudel på kort tid...den här gången handlar det om den 9-åriga flickan i Brasilien som våldtogs gång på gång av sin far och gjorde abort, men hon och mamman blev bannlysta för aborten. Håller helt med Birgitta Olsson om herrklubben vid Heliga stolen. Det är inte undra på att de får göra en pudel. Lika häpnadsväckande har historien kring biskopen varit, han som förnekade att Förintelsen ägt rum. Påven tog tillbaka extremister och verkade inte förstå vad det innebar. Men så blev det en pudel. Tycker Påven borde ta sig en funderare på om han har kontaktproblem med verkligheten - innan det blir dags för nästa...

Sedan har det ju varit gått om bolags-pudlar den senaste tiden. Inte bara SEB utan även AMF och Vanja Lundby Wedin har varit ute och luftat pudlarna. Lite märkligt kan jag tycka att det verkar bli en hel kennel av dessa bonushistorier. Eller tror du att det är slut nu?

När det gäller världsläget ska det bli intressant att se om EU samlar sig till en folkrättslig hållning visavi det som hände i Georgien eller om det blir anpassning i riktning Ryssland och en mer glömd konflikt? Också viktigt att dra tydliga slutsatser om Vitryssland på ett sätt som är hållbart både om Lukasjenko går i rätt eller fel riktning. Även här är det viktigt att inte hamna i utpressningslägen. När utrikesministrarna träffas måste de självklart också anstränga sig för att se vad man kan göra samlat för att hjälpa människorna både i Darfur och på Sri Lanka. Det som händer kan bli ännu en förskräcklig humanitär katastrof - utan att FN förmår förhindra eller hjälpa. När ledarna tar sitt folk som gisslan kan det gå riktigt illa.

Själv ska jag nu förbereda mig för möten i Paris i dagarna två...det kommer också att beröra frågor som MÖ, Georgien och Vitryssland. Allt i Europarådets hägn.

lördag 14 mars 2009

Göteborg, Franchell och Schlager

Idag har jag ägnat mig åt Göteborgs centerdistrikt. Varit på deras stämma och talat kring internationell politik. Kul. Lite annat än Blekinge förra helgen - men man får chans att höra och möta olikheter och det berikar. Men det blev tidig morgon även idag... och jag är ju morgontrött :-( Nu har vi stämma i länet nästa lördag och därmed har tre lördagar i rad passerat på olika stämmor. Intensivt...men fördelen är att de ligger tidigare än vanligt så man kommer hinna ut när vårvädret kommer på allvar till dessa breddgrader:-)

Sedan har jag haft tid att på tåget läsa liter mer i boken av Eva Franchell..lite intressant även om det känns som rätt mycket tillrättalagt när hon beskriver samtal där hon inte fanns med... Men utvisningen av egyptierna har jag ju KU-anmält igen - nu Bodström, så det avsnittet var bra att fånga. Vet inte om jag kommer hinna vara deltagande i förhör, men om så ska det bli Bodström. Minns mycket tydligt det förra förhöret med honom.

Hann hem till schlagerfinalen och fick lägga en röst på Ernman som ju också vann. Spännande med de olika preferenser som tittarna, den internationella och de nationella jurygrupperna hade. Alltnog, hon gjorde ett bra framträdande - men det fanns flera!!! Inte helt vanligt.

Och med detta slutar jag kommentera Carina Häggs bloggande - d v s Utrike(s)bulletinen. Nöjer mig med att kommentera när jag finner den intressant.

fredag 13 mars 2009

Försiktighet och SEB

Hör hur Ekot lägger upp bilden inför sin lördagsintervju med Anders Borg - försiktig, försiktigare eller försiktigast. Spinner vidare på temat i diskussionen inför G20-mötet där nu Japan kliver in på USA:s sida och talar om behovet av en mer expensiv finanspolitik från EU. Om man nu hävdar det, borde man inte samtidigt vara intresserad av att få på plats ett nytt finansiellt regelverk - som fungerar? Just nu kan jag ibland känna att alla springer efter varandra i samma riktning - utför? Inte lätt att se alternativa röster - ändå tycker jag att det är sådana man kan söka. Flockmentaliteten i utförsbacken kan vara lika riskabel som när alla rusade uppåt. Verkar ändå komma lite ljusglimtar i den rapportering som kommer - från t ex USA. Väntar vi på nytt att USA ska dra upp oss ur diket? Är EU-problemen delvis sammanhängande med att det finns en valuta, en bank men inte en samlad ekonomisk politik? Nu rycker ju de nationella intressena fram på nytt. En fråga som lär komma är om det går att ha en valutautnion och inte en ekonomisk politik på EU-nivå.

Så fick då SEB göra en kungspudel ikväll. Det framgick ju klart att löneökningen beslutats i februari och därmed var banken diskvalificerad att få ta del av bankstödet. Gällde att göra om och söka göra rätt. Ack så mycket bättre det varit om man kollat av reglerna innan och inte trott att de gick att förhandla bort i kontakt med regeringen. Vet inte om statsministerns svar på min fråga under frågestunden igår och därpå följande mediafrågor spelat in. Men en sak är klar - SEB har inte förbättrat sitt varumärkede senaste dagarna. Till det kommer de baltiska problemen. Tufft.

Så till Utrike(s)bulletinen där jag fortsätter att läsa Carina Hägg som bloggar...och jag som trodde att man här skulle kunna följa när den socialdemokratiska utrikespolitiken utvecklades.

torsdag 12 mars 2009

Bonuslöner och euron

Det går inte att undvika. Folk är förgrymmade - med rätta. Först ännu en finanskris och banker som behöver säkring av oss alla. Sedan en massa diskussioner kring hur livbojs-reglerna ska se ut. Under hösten hette det att bankerna inte gick in i programmet då de ogillade regelverket gällande bonusar. En massa kritik följde och SEB anslöt sig och Annika Falkengren meddelade att hon inte skulle ha någon bonus. När jag i veckan såg nyhets-inslaget från Bolagsstämman med hr Wallenberg, kändes det som en hundbegravning. Nu blev det grävarbete och så hittades miljonuppräkning av den fasta lönen - från 7 till 9. Det sägs vara 600 000 kr lägre än lönen inkl bonus föregående år. Men, problemet är att reglerna inte tillåter uppräkning av den fasta lönen efter den 20 oktober. Nog har lönebeslutet tagits senare. Hur illa får det bli. Hade man inte läst på? Nu talar de om att SEB vill förhandla med regeringen, men när jag idag frågade statsministern om detta var förhandlingsbart blev svaret - nej. Då är SEB tillbaka på ruta ett igen och samtidigt har man hängt ut sin ledningsgrupp på ett sätt som knappast är ansvarsfullt. Diskussionen lär fortgå.
För övrigt ska det bli spännande att se om staten lärt även av detta när man ska se över sina bonusprogram för de statliga företagen. Sist diskussionens vågor gick höga kring bonusar och de skulle bort ledde det till tydliga löneökningar - sedan kom bonusarna tillbaka igen och nu..;-}Kretslopp???

Å andra sidan kan vi ju se att kronanas värde sjunkit, så man får mindre för bonusarna - också. Frågan är då om vi borde knyta an till euron - i snabbspår. Det vore väl ändå fegt...Nog borde vi orka med en utvärdering av hur vårt val slagit - inkluderat även den nuvarande krisen. EU går ju även i krisen i olika ekonomisk takt och frågan är hur eurozonen klarar detta och vad som händer för oss, danskarna, britterna m fl. En del som dessutom intresserar mig är hur innan- och utanförskapet brukats. Jag hör hur det på nytt talas om hur det byggs "murar" mellan öst och väst... Här måste vi vara oerhört varsamma så krisen inte leder oss fel. Det handlar om att ta solidariskt ansvar i kriser - inte bara vid terrorattacker eller liknande utan också i svåra finansiella tider för oss alla. Det gäller för Sarkozy likväl som för oss och andra.

Ser för övrigt att även idag är det Carina Hägg som bloggar på Utrike(s)bulletinen...Undrar om även denna kommer bli föremål för utvärdering;-)

onsdag 11 mars 2009

Kim Jong-il...igen!!!!

Så trött man blir på Nordkorea. Val i söndags och 100 % Kim Jong-il. Så går det till i denna stängda kommunist-diktatur. Men som om det inte räckte så har ju tonläget höjts rejält på senaste tid. Även om de parlamentariker jag samtalade med från Syd Korea i måndags menade att de var vana, låter det mer än vanligt kan jag tycka. Det jag hörde i augusti/sept under besöket i regionen, var att man väntade sig stora svårigheter för Nord Korea rent humanitärt under 2009 - och det var innan den ekonomiska världskrisen. Orsaken var bl a särskilda problem med jordbruket och insatsvaror...till följd av egna politiken och irritation från omvärlden med den ständiga salamitaktiken från regimen. Sex-partsamtalen verkar inte gå framåt och den strategi som regimen använder är ju att hota sig till det de behöver. Hot om kärnvapensprängning, hot om missil-testning och genomförande, kärnkraftverk och nu stopp för flygtrafik. Helt klart har irritationen mellan syd och nord ökat efter maktskiftet i Syd Korea. Jag kan förstå syds irritation över att befinna sig i denna situation år ut och år in. Gäller att hoppas på en öppning efter ett maktskifte i nord - måhända långsökt, men hoppet är det sista man får ge upp. Men...:-( sönerna...:-(

Det som nu hänt är att Nord avbrutit heta linjen mellan Seuol och Pyongyang för att man ogillar den övning som pågår i nordkinesiska sjön där USA deltar. Sådana övningar är återkommande, men nu vill Nord-Korea stressa situationen och sätter sin miljonarmé i stridsberedskap samtidigt som man stänger den linje som är till för snabb information i syfte att undvika missförstånd. Vill man att missförstånd ska uppkomma, vill man skapa rädsla hos sitt eget folk och nog undrar jag vad den dolda agendan är denna gång. Hålla sitt folk på mattan eller att föra sin klassiska utpressningslinje till nya höjder?

Utvecklingen i Pakistan fortsätter att bekymra. Å ena sidan omfattande förstörelse av flick-skolor, överenskommelse med Taliban i Swat-dalen och å andra sidan fängslande av oppositionsföreträdare och advokater. Illavarslande.

Men från den socialdemokratiska Utrikesbulletinen - den som lanserades med buller och bång i Utrikesdebatten istället för ett eget utrikespolitiskt budskap - är allt som vanligt. Carina Hägg bloggar.

tisdag 10 mars 2009

Tibet, Ghana och mycket diskussion

Idag har jag vårdat ömma händer från gårdagkvällens jättespännande volleybollmatch. Vi (dvs Katarinas lag) förlorade - knappt - men i 3 set mot 1 setvinst. Vi i publiken gjorde vårt bästa...hela matchen.

Idag är det 50 år sedan Tibetanerna gjorde uppror och Dalai Lama flydde till Indien. Det har varit 50 år av kamp för autonomi, för frihet. Igår eftermiddag hade jag och ngra andra ledamöter chans att samtala med Mr Kelsang Gyaltsen, Dalai lamas envoye i Europa. Det var intressant. Den ickevåldslinje som varit förhärskande ifrågasätts av olika grupper - inte minst yngre som inte ser att det lett framåt. De märker att våld leder till uppmärksamhet i världen och det söker man ju för sin fråga. Det senaste året har inte inneburit en förbättring av läget och rapporter talar om att personer som släpps ur fångenskap är i så dåligt skick att de kort efteråt dör. Rent allmänt är det även här en spänning mellan det de framför om att riva murar, öka öppenhet och transparens i Kina (angeläget) samtidigt som de kräver stopp för inflyttning av Han-kineser. Jag förstår att de känner att hela den egna kulturen hotad idag. Men nog måste vi kunna visa mångfaldens möjligheter förenad med respekt och tolerans. De har självklart rätt till sina vägval, sin autonomi - men nog känns denna diskussion igen från andra länder. Gäller att komma vidare mot den mer gränslösa världen.

Det har annars varit en dag av sortering - i arbetsrummet, men också i många diskussioner. Intressanta - och viktiga. Jag tar med mig delar bl a till partistyrelsen på fredag. Mötte också en ledande forskare på en Think-Tank i Ghana. Så härligt möte. Hon beskrev hur man i Ghana nu klarat av sin 3:e transition av makt och klarat det i valbåsen och som relativt schyssta val. De hade från institutet hjälpt till att utveckla en uppträdandekod tillsammans med samtliga partier som deltog i valet. Det hade bidragit till en demokratisk underbyggnad som så här långt verkat betydlsefull. starkt civilt samhälle finns också på plats. Lärdomar att dra för andra demokratiprojekt. Mycket intressant att följa framöver som ett exempel på goda insatser. Hon sökte samverkan i Sverige - värt att pröva.

För övrigt Carina Hägg på sin utrikesblogg eller jag menar som vanligt på Utrikesbulletin.

måndag 9 mars 2009

Multibiståndet...ingen given slutsats

Biståndsminister Gunilla Carlsson berättar idag sin syn på multilaterala biståndet. Övertygad om att det blir en spännande läsning att se den utvärdering hon relaterar till. Men i avvaktan på att ha läst den får jag väl vänta med egna slutsatser. Visst, effektivitet ska vi hävda - men däremot är ju hela idén med multilateralism att vi överlämnar mer makt till det gemensamma för då blir alla vinnare. Vår nya roll ska inte vara att ta vid där US slutade - säga att får vi inte som vi vill, slutar vi betala. Det är ju så de önskat styra FN och frågan att fundera över är - har det varit en framgångsrik strategi?

Däremot måste vi ju fråga oss om vi är tillräckligt effektiva som aktörer - självklart ska vi inte bara betala och sedan strunta i vad som blir resultatet. Bidrar vi till att nå millenimål och utveckling eller är vi en del av ett problem. Ifall svaret är det sistnämnda ska vi hitta vägar att förändra...

Detta skrivet i all hast på vägen mellan dagens alla möten - från Sydkorea, Öst-Europa till Tibet....och sedan on top of that - volleybollderby ikväll i Södertälje. Avgörande för vem som tar hem segern i div 2 östra...och min Katarina spelar :-) Här gäller det att bära bänkar och ordna hejaramsorna...

söndag 8 mars 2009

1 000 år kvar... idag

Sitter just nu och lyssnar till Agenda och samtal om Feminism med Nyamko Sabuno, Karin Olsson och Gudrun Schyman...och såg ett inslag från Ryan Air som får mig att studsa. Vad i hela friden har mannen i fråga för kvinnosyn...jag häpnar och tänker att aldrig mer Ryan Air...Avslöjande kan jag konstatera.

Sedan kan jag inte låta bli att förvåna mig över Nyamkos hållning till feminism..hon är liberal och därmed behöver man inte vara det? Själv läser jag frihetsindex och tänker att detta är inte hela sanningen. Sätter vi på oss genusglasögonen så ser man att bristen på frihet är oerhört mycket större. Flickor, kvinnor har inte samma MR som män och det är inte beroende på att vi är i minoritet. ag kontaterar i likhet med en SvD -artikel för ngt år sedan att om vi inte vågar se strukturerna som fångat oss så kommer det att ta 1000 år till innan vi når jämställdhet - om vi fortsätter som idag. Nog kan vi bättre än så. Frihet är inte för några - frihet är för alla!

Det som vi har svårast att se är det som vi uppfattar som jsälvklart. Vi uppfattar oss som jämställda i Sverige - men vi ser inte att vi också bär vidare på en lång historia av en syn på kvinnor som underordnade. Det finns bara iintegrerat i hela systemet. Våga titta!

Efter Agenda visas nu hur Liberias kvinnor klädde sig i vitt, hur de höjde sina röster för att kräva fred. De var trötta på kriget. De lyckades. Tänker på de kvinnor jag mötte i Belfast och på hur Nordirlands kvinnor också gjorde avgörande skillnad för att få ett slut på de strider som drabbat så många, så länge. Att nu en ny fraktion visat sin blodtörst är illa, men jag utgår ifrån att människorna inte tillåter vapnen att börja tala på nytt. Jag hoppas på kvinnorna även här.

Själv så kommer jag med intresse att följa den Demokratiska Alliansen i Sydafrika och dess ledare Helen Zille. En mycket fascinerande person måste jag säga. Hon styr i Kapstaden och är mycket populär där. Sydafrika går ju till val i april och det blir spännande att följa.

Till sist kan jag bara berätta att jag även idag läst Utrikesbulletinen - ännu inget som säger något om socialdemokratisk utrikespolitik. Börjar kännas mer som Carina Häggs egna blogg!

lördag 7 mars 2009

ICC, Sudan och resetknapp

Rättivsa måste skipas, brott mot mänskligheten ska utredas och domar avkunnas. Det är ju hela grundtanken med att inrätta en internationell brottmålsdomstol. Nu är det många länder som inte erkänner den, tyvärr. Det gör ju att människor känner att de måste tillgripa andra metoder och de svarar sällan mot rättsstatens standarder. När nu Omar al-Bashir får en arresteringsorder mot sig är det sensationellt. Vissa anser nu att det rikserar öppna upp inbördeskrig i Sudan på nytt. Jag kan förstå oron, men måste samtidigt ställa frågan - om vad de flesta anser som folkmord inte kan prövas av domstolen - vad blir då följden? När FN nu givit uppdraget - om domstolen skulle passa eller inte vilja föra ansvariga inför rätta - vilken tilltro skulle då rättsinstansen få? Rätt agerat säger jag och att Sudan nu utvisar hjälporganisationer får inte leda till undfalllenhet. Men, det som bör göras nu är att föra dialog med Afrikanska Unionen och de liberala krafterna i området. Jag hör hur retoriken låter likt Mugabe..och funderar på hur läne de ledare som tagit makten ska kunna hänvisa till kolonialtiden för att försvvara sitt agerande. I väst är det kampen mot terrorism och i Afrika kolinialkampen...

Varit i Blekinge på distriktsstämma, EP-upptakt m m. Men när jag nåddes av uppgifterna om påkörningen av Morgan Tsvangirais bil och hans hustrus död så kändes en klump i magen. Mötte honom senast i Belfast..och nog var han medveten om riskerna alltid. Men ändå vågade han - för att söka hjälpa Zimbabwes befolkning. Ska han kunna fortsätta? Det internationella samfundet måste vara på tå...

Så till Hillary Clintons reset-knapp - kul med den ryska felstavningen. Men också roligt att hon så offensivt tgit sig runt världen för att just makera en nystart för USA:s internationella samarbete. Ta nedrustningsavtalsfrågan som ett exempel - även om det ännu skanar substans så är signalerna hoppingivande. Bra och imponerande effektiv start för Obamas Change i det globala samarbetet. Bra Hillary!

För övrigt så har nu Utrikesbulletinen vaknat...me dtvå inlägg av Carina Hägg. Med tanke på den omtalade lanseringen så känns et som luften gått ur ballongen rätt tidigt.

fredag 6 mars 2009

Mor Gabriel och Lieberman

Så har då turerna i processen mot Mor Gabriel i Midyat fortsatt. Rapporterna säger att en representant direkt från Utrikesdepartementet i Ankara nu är med. Det verkar öppnas för en förhandlingslösning, men inte en enkel sådan. Ska bli intressant att fortsatt följa denna utveckling för att se vad som kommer ut av detta - också ett exempel på en rättsprocess i denna del av Turkiet. Utan vårt intresse och EU-perspektivet är jag övertygad om att vi sett en annan händelsekedja. Bonus för EU-ambassaderna är en inblick i hur äganderättsreformerna implementeras. Intressant också det. Nu lär vi få vänta på att lokalvalen ägt rum innan nya steg tas. Bra jobb av vår ambassad. Värt att notera dessa dagar då UD drabbas av en väldigt skev TV-serie. Oerhört många, gör ett oerhört gott jobb. Men som alltid finns undantag - även inom UD - undantag som bekräftar regeln.

När jag nås av uppgifter om att den israeliska regeringesbildningen skulle kunna leda till att Lieerman blir utrikesminister kan jag bara känna stor sorg. Hoppet denna gång är att de ännu inte bekräftats. Nu har vi att acceptera det israeliska folkets val, likväl som andra folks val. Men helt klart - det som nu skulle kunna hända innebär att Israels ledning riskerar signalera att man ger sig ut på en ny ökenvandring. Här finns stora risker, för rädda och trängda nationer är - i likhet med människor - farliga för fred och säkerhet. För alla oss som vill se fred, frihet och försoning byggd på respekt för människorna i regionen krävs det nu flyhänt men också tydligt agerande.

För övrigt så rapporteras om intet nytt från Utrike(s)bulletinen.

torsdag 5 mars 2009

Malmö ska inte ockuperas

Nyss hemkommen - och nu fungerar datorn. I morse var det krångel med uppkopplingen mot riksdagen så jag fick avstå kontakt. På väg mot Stockholm vid lunchtid idag så mötte jag fler polispiketer än vad jag någonsin gjort..på väg mot Malmö? Bra att polisen agerade tydligt mot kommunen. Hur tänker Malmö stad när man å ena sidan stänger arenan från publik av säkerhetsskäl och å andra sidan glömmer helt säkerheten runt omkring Baltiska hallen? Man häpnar!!! Högar av gatsten - som inte ens behöver brytas upp utan bara ligger och väntar på att missbrukas...

Jag har själv upplevt när Södertälje ockuperats av detta odemokratiska gäng - som smyger kring i akt och mening att skapa kaos, förstöra och sabotera...Den som bjuder upp till detta kan aldrig skylla ifrån sig - men självklart ska vi inte tolerera att denna typ av hatbeteende accepteras eller tillåts sabotera våra friheter. Vore skönt om Malmö stads politiska ledning agerade resolut här till skydd för sin stad, dess medborgare och besökare. Gör som på andra ställen gå ut och se till att inte lämna gatan till de grupper som älskar att hata och som inte skyr några medel. De som kritiserar Israels Gaza-krig och själva angriper en fredlig tennismatch eller fredliga medborgare, förstör på stan - de borde se sig själv i spegeln. Låt dem inte ta över er stad Malmöbor!!!!!!

Noterar för övrigt att Afghanistan ser ut att bli anledningen för det oväntade mötet - mellan USA och Iran...men också Ryssland. Om det nu blir i Holland får vi väl se. Bra om FN får ett tydligare uppdrag och blir mötesplatsen som samlar i mångfald. Notabelt också att Britterna öppnar upp kontakten med Hizbollah och dess politiska gren. Ett sätt att visa vägen även för andra aktörer eller att spåra för att se om det går att följa efter?

Avslutningsvis - från Utrike(s)bulletinen fortfarande intet nytt...

onsdag 4 mars 2009

Clinton, Bildt och Malmömatch

USA:s nye utrikesminister Hillary Clinton har uppvisat en välkommen tydlighet i sitt första besök i Israel efter utnämningen. Hon är lika tydlig på att Israel har fullt stöd för sin rätt som stat att få leva inom säkra och erkända gränser som att Palestinierna har det. "Låt oss inte ödsla tid.." är hennes besked, USA vill - i likhet med många av oss - se en framförhandlad fred som säkrar två livaktiga och fungerande stater som kan leva i fred med varandra och andra. Det kräver insikt hos både Hamas och de högernationalistiska grupper som agerar i Israel. Självklart även hos andra stater som har sina fingrar och händer i spelet om makt och inflytande i hela regionen. Men, det känns lite hoppingivande med den tydligheten. Kommer ihåg uttalanden inför Annapolis från mina kontakter i regionen som talade lätt cyniskt om: USA är alltid mest intresserade av oss när slutet närmar sig för presidentperioden. Så icke denna gång :-)

Noterar nu att vår Utrikesminister Carl Bildt är åter från internetmörkret i Beijing. Bra att han uppmärksammat dialogen om Mänskliga Rättigheter där vi har all anledning att fortsätta jobba för yttrande- och pressfrihet och för att förbättra rättssäkerheten och möjligheterna för MR-advokaterna - bland mycket annat. Noterade också Tibetfrågan där ju vår hållning inte handlar bara om kulturell frihet utan om ökad autonomi för Tibetanerna - men helt rätt inom ramen för Kinas territorium. Ett gigantiskt land som är så mångfacetterat borde söka sin styrka i detta, istället för att frukta olikheterna. Ska själv möta och samtala kring Tibetanernas situation kommande måndag, med representanter för Dalai Lama. Hade, om jag kunnat, också gärna deltagit i helgen i Stockholm då olika manifestationer hålls. Delta om du kan och läser detta...

Avslutningsvis bara helt kort om den omtalade matchen i Malmö - visst ska den spelas. Det är helt kontraproduktivt att hota tennisspelare och söka stoppa en tennismatch som spelas med ett land som vi ska och vill samarbeta med. Kollektiv bestraffning brukar vi tala om i andra sammanhang som helt fel - så också här. Hoppas bara att de vänsterextremister som vädrar "kamp" för kampens skull kan hållas i schack och att Malmöpolisen som varit så omtalad inte låter sig provoceras. Sltuligen fårn den socialdemokrtiska Utrikesbulletinen intet nytt.

tisdag 3 mars 2009

Utrikesbulletin...OCH

Jag måste säga att jag med viss nyfikenhet gick in på socialdemorkaternas nylanserade blogg, den som ersatte något konkret i den Utrikespolitiska debatten för två veckor sedan. Väl där läste jag det s k bokslut Bildt som Urban Ahlin ansåg eratte en socialdemokratisk programförklaring. Måste säga att det knappast var värt det papper som den skrevs ut på. Så mycket upprepningar av vad herr ahlin sagt och hur rätt han asnser sig ha fått har jag sällan skådat. Märkligt, men måhända säger det en del om hur självbilden ser ut. Istället för bokslut bildt skulle den ha kunnat benämnas "Spegel, spegel på väggen där, säg mig vem som bäst är?" Och spegeln skulle svara Urban Ahlin - det är DU;-(

Trodde själv att denna bulletin skulle bli ett sätt att visa vartåt (s) drar i den utrikespolitiska debatten...men det verkar vi inte få se. Mest ett på stället march verkar det som. Visserligen finns både Carina och Amer på plats...och några kända ståndpunkter - men inte livar det upp den utrikespolitiska diskussionen kan jag tycka. Måhända hade jag för stora förväntningar på att bli upplivad - med tanke på hur storslaget det verkade i presentationen. Men, jag får väl se ett tag till innan jag slutar följa dess spår...

För övrigt så hörs oroande signaler från vårt östra grannland Ukraina... och jag tycker verkligen att EU har ett stort ansvar att söka stötta och stabilisera både de nya och de närstående östra staterna. Det som inte görs nu kommer vi att få betala imorgon. Flerfallt illa.

måndag 2 mars 2009

Givarkonfernes och...

Så pågår då försöken att samla in miljarder för uppbyggnad av det som kriget i Gaza förstörde. Rätt hopplöst kan tyckas, men ändå så avögrande för att kunna komma framåt. Gott att kraven på öppnande av gränsövergångarna till Gaza nu hörs från FN. Det måste väl bli FN:s olika organ som får uppdraget att börja bygga upp. Den vägen kommer det internationella samfundet runt detta med vem som har tillgång till Gaza. Det blir också märkligare om Israel hindrar FN:s organ att återuppbygga samhället. En spännande del av detta är om det internationella samfundet på detta sätt kan få ägarskap över det som byggs upp och därmed få möjlighet att kräva ersättning vid ev förstörelse...Men, det är viktigt att nu också Hillary Clinton så tydligt talat om koppling till fredsprocess och två stater. Hon och Mitchell får en viktig dialog att föra med Israels blivande primiärminister.

Noterar för övrigt att internationell rätt inte är bortglömd när Specialdmostolen i Haag nu invigts för att söka ställa till ansvar de som mrdade Libanons premiärminister al-Hariri. Här visar FN att man kan skapa förutsättningar för rättskipning. Många tror ju att det inte är möjligt, men jag hoppas...

I övrigt ska jag förbereda distriktsstyrelsen ikväll - bl a med ett svar på en Euro-motion. Hoppas hinna vara med ett tag på fullmäktige också.