Ser ut över landet så gott tiden räcker för att se vad som ser ut att ha hänt, om man bara ser till siffror. Det är spännande, vad döljer sig där bakom? Om man ser till valet så finns ju den tydliga trenden att Moderaterna växer tillsammans med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Alla andra tappar i varierande grad. Det ska vi naturligtvis fundera över orsakerna till?
När man tittar på avvikarna så finner man Stockholmsregionen - kommun och län. I Stockholm tappar Moderaterna nästan lika mycket som Centerpartiet vinner men även Kd ökar lite. Sedan stämmer trenden. I länet vinner Moderaterna mer än oss men båda ökar medan övriga tappar, förutom Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som följer trenden.
Ser man under ytan i länet finner jag kommuner där Centerpartiet eller Folkpartiet på grund av tydlig lokal profilering i sakfrågor, vinner starka framgångar på i första hand Moderaternas bekostnad. Annars följer en svag uppgång för (c)i de Stockholmsnärmaste kommunerna. Trenden avtar dock och i de yttre regionkommunerna backar centerpartiet. Sedan finns det lite olika skäl bakom, som personfrågor, lokalpartier som bildas eller tappar m m. Men, notabelt är att där moderaterna varit väldigt dominerande tappar de, som i Täby, Vaxholm, Danderyd, Lidingö. Finns det någon lärdom att dra här för oss??
Socialdemokraterna avviker i några fall. De går starkt Stockholmsregionen i Sigtuna och i Södertälje. Men också i t ex Gullspång, Åmål, Robertsfors och Håbo. Varför???
Ser jag ut över landet finns likartade tendenser. Vi tappar minst i Göteborg och Malmö, så stora städer går något bättre. De stora procentuella tappen finns på Gotland samt i Kalmar, Gävleborg, Dalarna, Jämtland, Värmland, Västra Götaland norra, Västerbotten och Västernorrland. Här är tappat över 2% enligt valnattens resultat. Vad är orsaken till detta? Tål att fundera över...och säkert inga solklara eller enkla sanningar. Varför???
Ser jag på Norrbotten som ligger under -2% hittar jag tre tydliga utstickare. I Kiruna går vi lokalt fram rejält med 13,8% enligt valnatten och där rasar det lokala Kirunapartiet. I Arvidsjaur är det rejäla kast där centerpartiet gör en rejäl framgång, på socialdemokraternas bekostnad. Återigen en tydlig lokal politisk fråga. Det ser vi även i Älvsbyn. Och i Arjeplog. Lokala frågor har betydelse, det vet vi. Liksom personfrågor kan ha detta. Lokal politik kan också dra riksdagsvalet. Men utan lokal tydlig politik slår rikstrenden igenom.
Det finns några tydliga fästen för FI och Piratpartiet - studentorter främst - men genomslag för FI bara i Gudruns hemkommun Simrishamn. Annars finns en brokig floara av lokala och nya partier. I många fall lockar de med ortsnamn. Det må gälla Södertäljepartiet, Järnapartiet eller Grythyttelistan, Framtidspartiet i Lekeberg, Götene framtid, Ödeshögspartiet, Filipstadspartiet, Norapartiet, Hela Edas lista m fl. Noterar att det nationalsocialistiska Svenskarnas parti är synliga även i Mönsterås, inte bara i Grästorp där de fick mandat. Mörkret sprider sig och det beror inte på att det är höst. Ser att det också finns lokala varianter av typen Välfärdspartiet och många med demokrater i namnet. Man kan fundera över vad detta egentligen står för. Något att fundera över för oss??
Avslutningsvis noterar jag att vi har ett antal mandatlösa kommuner alltjämt. I Stockholms län bytte vi Huddinge mot Botkyrka. Sedan följer Malmö, Göteborg, Helsingborg, Landskrona, Öckerö, Åsele, Malå och Gällivare. Således saknar Centerpartiet mandat i 9 av landets 290 kommuner. Varför???
Visst finns det något att lära av detta också? Men, det viktiga är att vi drar lärdom och funderar över vad vi vill uppnå nästa gång - supervalåret 2014. Då väljer vi först till Europaparlamentet i juni och sedan till riksdagen 2 söndagen i september.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar