måndag 20 september 2010

Valanalys krävs

Då är nu detta val historia. Något att lära av, samtidigt som vi blickar framåt för att forma framtiden. För min egen del är jag inte förvånad över att vi nu har SD i riksdagen. Befarade ett tag att de skulle bli ännu större, när jag lyssnade till de sista dagarnas samlade fokus på att prata OM Sverigedemokraterna. För mig obegripligt. Såg framför mig Junilistans sista dagar inför Europaparlamentsvalet. Men måhända kom de "hemliga" opinionsuppgifterna från socialdemokraterna att locka tillbaka en del missnöjda (s)-väljare i sista kurvan. När man fick upp vittringen på regeringsmakten lockade det säkert några som hoppades på regeringsskifte. Annars hade kanske raset för socialdemokraterna blivit större.

Samtidigt har Alliansen nu fått förnyat förtroende och det ÄR historiskt. Vi hade en borgerlig period under Fälldin 1 och 2. Nu finns det en ny möjlighet. Det är i sak väldigt positivt att vi nu kan få fullfölja en förnyelse av Sverige för att bli både mer klimatsmarta och företagsamma, för ökad frihet för den enskilde, för att säkra att det lönar sig att både studera och arbeta. De möjligheterna ska tas tillvara.

Men, detta får inte skymma att också Centerpartiet har gjort ett dåligt val. Detta tydligt i förhållande till de mål vi satt upp. De framgångar som gjorts i vissa kommuner, procentuellt i riksdagsvalet i Stockholms kommun och län får inte skymma att vi missat att nå ökad styrka. Det innebär inte att vi ska gräva ner oss och sura, det innebär att vi måste erkänna fakta, analysera och söka en strategi framåt.
Det är extra tufft i ett läge när Alliansen firar det som är Moderaternas framgång.

Nu måste vi verkligen våga lyfta på täcket och resonera igenom vart vi vill bära hän. Programarbetet kan vara en sådan möjlighet, men det räcker inte. Vilken är vår samlade politik. Hur arbetar vi med att få fart på det politiska utvecklingsarbetet -även om idéerna sticker ut i relation till Alliansen. M m m m...Tankarna om att gå vidare i Alliansarbetet måste i den delen bli beroende av den interna dialog som krävs och strategin för framtiden.

Återkommer i ett kommande inlägg till en analys av läget i landet. Har ägnat hela dagen åt att djupdyka i valstatistik över landet.

Inga kommentarer: