onsdag 22 september 2010

Sjukt eller inte??

Måste säga att jag börjar fundera över hur vår sjukförsäkring fungerar. Detta efter att ha hört GD:n idag. Det må vara något skumt med enskilda fall så som de speglas i media. Sällan att hela sanningen ges. Men, oaktat detta känner jag klar irritation över om vi har ett så fyrkantigt sjukförsäkringssystem att enskilda kommer i kläm.

För mig var det otvetydigt att det gamla systemet måste förändras. Det såg inte människor. Många var de personer som fastnat, utan att någon upptäckt detta. År har lagts till år utan att någon efterfrågat dem. Att ha en tidsgräns är därför bra. Det tvingar fram action. Då ska alla prövas mot arbetsmarknaden för att se om man kan arbeta. Om man kan jobba ska man få hjälp att hitta jobb. Om man ändå i arbetsprövningen visar sig vara för sjuk ska man åter söka sjukförsäkring och fortsatt rehabilitering. Detta bygger ju på att man ska kunna komma tillbaka i jobb, helt eller delvis. Bra.

Men nu stör det mig om det är så att människor som är för sjuka för att jobba överförs till Arbetsförmedlingen - för principens skull. Att de ska ta vägen via AF och aktivitetsgarantin för 3 månader- därför - känns som att gå över ån efter vatten. Det känns fyrkantigt och mer systemkramande än vad jag gillar. Jag frågar mig om vi här åter håller på att få ett omänskligt system, fast på ett nytt sätt. System som producerar meningslös rundgång msåte kunna kortslutas. Och här är jag väl medveten om att jag inte har detaljkunskaper om systemet. Men, det känns som att jag måste söka mig detta. Irritationen börjar växa :(

2 kommentarer:

affe sa...

Bra skrivet, du om någon kan ju börja jobba för förändring redan nu :)

Anette sa...

Känner som du, diskutera detta i partigruppe, läs gärna mitt inlägg på centernätet

http://anettelundkvist.centerpartiet.net/2010/09/svekdebatt-hotar-om-sjukforsakringen/