fredag 17 september 2010

Afghanistan

Om några timmar öppnar vallokalerna i Afghanistan. Inte överallt, men på fler ställen än om Talibanerna skulle återkomma till makten. Det torde knappast bli ett fritt och problemfritt val denna gången heller. De som ställer upp och deltar - både som kandidater och som väljare riskerar livet. Men, som en kvinnlig kandidat sa - det gäller att kämpa för ett bättre Afghanistan.

Jag hoppas att valdagen kommer att förlöpa utifrån omständigheterna bra. nu finns det många närvarande för att säkra valet. Men hoten är många och för de som är redo att sätta livet till, finns det alltid sätt att slå till för att söka bygga rädslans terror.

Noterar att också våra svenska trupper har drabbats av olika vägbomber dessa dagar. Det kan finnas många skäl, men känner också att det kan finnas risk för ökad fara till följd av valet hos oss på söndag. Det har ju hänt förut att man sökt påverka den nationella debatten genom att gå till angrepp. Det var för att förhindra att vi utsatte våra soldater för fara som vi vid vårt senaste riksdagsbeslut säkrade en mycket snabb behandling. De som vill kasta ut utländska trupper gör sitt bästa för att påverka debatten i länderna som sänder trupp. De söker särskilt påverka vid sådana tillfällen då beslut ska fattas och då deras agerande kan stärka de som vill dra sig ur.

De val som stundar kan innebära ökat våld i Afghanistan. Låt oss bara hoppas att säkerhetsstyrkorna och människorna hindrar detta. Demokratin måste segra.

Inga kommentarer: