måndag 24 november 2008
Budgetdebatt i Södertälje
Nu pågår äldreomsorgsdebatt och det ser inte helt tjusigt ut. Hur ska det bli med trygghetsboende...Centerpartiets idé från före valet...Jo, nog ska ngt hända - men varför ska det gå fort!
För övrigt har diskussionen varit lite tam. Upptäckte dock när jag gick in och studerade Nationaldemokraternas hemsida för att kolla av deras åsikter om utbildning - ett av flera inlägg som var väldigt avslöjande. Det handlade om valet av Obama som president. Det är uppenbart att deraqs livsluft är att sätta grupp mot grupp och då främst på etnisk grund. Inlägget var tydligare än vanligt när det gäller deras grundsyn. Rasism är deras livsluft - ifall någon tvivlat.
Till sist måste jag bara kommentera beslutet av skriva under Oslodeklarationen om att avskaffa klustervapen. Allt annat hade varit förödande - för regeringen hade inte stöd för något annat än att skriva på...Bra och äntligen!
torsdag 20 november 2008
Lissabon-fördraget i riksdagen..
Sedan har vi den spännande frågan om beslutsfattandet. Det som vänstern/miljöpartiet nu åstadkommit är att vi nu antar förslaget till fördrag med 5/6 vilket gör att det krävs att runt 47-48 personer måste rösta nej för att det skall gå till KU för prövning enligt kapitel 2. Om vi tar beslut med 5/ istälelt för 3/4 så är det ju en kraftigare majoritet. Nu är det ju så att de som väljer att avstå faktiskt inte påverkar utfallet - de räknas inte till "de röstande". Det gör att det bara blir de som röstar ja som måste vara 5/6 och kl 12 (vid voteringen då) var det 62 utkvittade. Får se hur det ser ut ikväll...Torde dra fram emot 21.30 innan vi är framme vid något beslut - om inte många stryker sig.
För dig som vill läsa mitt inlägg så lägger jag in det här.
Inlägg i riksdagsdebatt om Lissabonfördraget
Riksdagen 2008-11-20
av Kerstin Lundgren ( c )
H/F Talman
Centerpartiet bär på en dröm för vårt Europa. Vi drömmer om ett grönt och hållbart Europa, om ett företagsamt och välmående Europa där människan står i centrum. Vi drömmer också om ett Europa som vågar söka nya lösningar på globala utmaningar, som vågar vara en global ledare. Vi vet att allt börjar hos dig, mig – hos den enskilde människan. Var och en av oss skapar vår framtid, utvecklar vårt liv, vår familj, våra samhällen, städer, länder och världen. För att förverkliga drömmen om Europa och världen, måste vi våga ta beslut här hemma – vid köksbordet, i vardagen, i företaget, i valen, i kommuner, regioner och i riksdagen. Men – det räcker inte. Vi måste också säkra öppna, demokratiska, effektiva och så tydliga offentliga beslutsstrukturer som möjligt på vår kontinent och för den delen i världen. Genom det fördrag som ligger på vårt bord idag skapar vi bättre förutsättningar än hittills - för att göra detta möjligt.
H/F talman – det har krigats mycket på vår kontinent genom historien. Men Sverige och övriga länder har också visat att vi lärt av detta. Den tanke som fanns om att svetsa samman länder som lidit av återkommande krig har visat sig hållbar och lockat allt fler. Nya länder har anslutit sig till den Europeiska gemenskapen. Länder och människor befrias från förtryck – från gamla strukturer och inspireras i denna stund av det nya Europa som växer fram. Istället för att bygga murar och hinder för människor att röra sig, utbilda sig och jobba där man vill har vi rivit ner gränser och hinder. Det ger alltfler människor på vår kontinent hopp om en bättre framtid – om ökad frihet, om fler livschanser och möjligheter – parat med rättssäkerhet och trygghet. Vi är på väg bort från ett delat Europa – vi växer alltmer samman. Utmaningen är att forma ett Europa och en värld där människorna får leva i frihet, säkerhet och rättvisa.
H/F talman – det finns många som tvekar om ett mer gränslöst Europa, som ändå söker sätta upp låga eller höga staket eller till och med små murar för att både stänga inne och ute människor. Ändå vet vi i denna kammare - av vår erfarenhet - att öppenhet och frihet med god samhällsstyrning, gör att välståndet blomstrar medan protektionism lägger krokben för utveckling. Det vi med dagens fördrag söker skapa är en bättre fungerande, mer demokratisk och maktdelad struktur som blir mer rättssäker för oss alla. Ett regelverk som skapar så goda förutsättningar som möjligt för politiken att verka, för att forma svar på vår tids utmaningar. Visserligen tycker Centerpartiet att det regelverk vi idag behandlar inte är fullt så tydligt som vi skulle önska – men H/F talman det fördrag vi idag ska ta ställning till är avsevärt mycket bättre än alternativet - det Nice-frödrag som gäller idag och som vissa verkar vilja hålla fast vid.
Lissabonfördraget ger EU möjligheter att enklare öppna dörren för nya medlemmar – för hela Europa - det är bra. Centerpartiet välkomnar alla som vill och når kriterierna. Fördraget ger en tydligare och öppnare beslutsordning än det gamla Nice-fördraget. Genom att anta det nya stärker vi det demokratiska inflytandet över den Europeiska politiken - genom att Europaparlamentet får medbeslutande i de frågor där vi ger EU exklusiv makt. Med det nya stärker vi mänskliga rättigheter – dels genom att EU:s rättighetsstadga får rättsverkan och dels genom att EU med det nya fördraget kan ansluta sig till Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Lissabonfördraget ger sammantaget EU större förutsättningar att fatta beslut med fokus på att lösa sakfrågor istället för att idka byteshandel mellan äpplen och päron – genom att kvalificerad majoritet blir det vanliga sättet att fatta beslut. EU får också med det nya bättre möjligheter att ta sitt globala ansvar – vi får en tydligare ordning på utrikes- och säkerhetsområdet. Med det nya fördraget överlämnar vi helt klart en del makt till EU-nivån – främst för att bekämpa den gränslösa brottsligheten men vi gör det därför att vi vet att tillsammans når vi längre än vad vi gör själva. Samtidigt blir det – på de områden där vi överlämnat makt - till skillnad från idag en ny roll och tydligare roll för de nationella parlamenten. Vi ger oss alla bättre möjligheter att nå längre när det gäller kampen mot gränsöverskridande brottslighet, mot människohandel och terrorism samtidigt som rättsäkerheten och vår granskningsroll i dessa beslut stärks.
H/F talman – på detta sätt kan jag gå vidare och på i stort sett alla punkter konstatera att även om fördraget inte i alla delar motsvarade våra förväntningar så är det ett klart steg framåt i förhållande till dagens Nice-fördrag. Nice-fördraget – som också det var en kompromiss, den som då var möjlig - är inte ett alternativ som jag och Centerpartiet vill hålla fast vid.
Det var ju också i ljuset av denna kompromiss som vi medlemsländer beslöt att kalla samman ett konvent för att lägga fram ett förslag om EU:s framtid. Det var historiskt och aldrig tidigare har så många deltagit i dialog kring hur vi ska forma regelverket för vårt gemensamma beslutsfattande. Den svenska riksdagen har varit klart delaktig, vi utsåg 2002 ledamöter till konventet . Vi diskuterade riksdagens syn på framtidsfrågorna i flera omgångar. Så diskuterade också andra medlems- och kandidatparlament sin syn på frågorna. I Sverige pågick också många diskussioner utanför detta hus - kring de förslag som kom fram. Bortåt 200 aktiviteter och fler än 130 organisationer lämnade in synpunkter – då. Nu har många fler tillkommit i remissrundan. Processen har varit lång. Konventet resulterade i ett förslag till fördrag som den förra regeringen skrev under med stöd av en bred majoritet här i riksdagen. Sedan dess har vi haft ett val och nu ska vi som ett av de sista medlemsländerna ta ställning till ett i delar justerat fördrag. Ett fördrag där bl a EU:s symboler som flagga och hymn har försvunnit och parlamentens inflytande på EU-nivå stärkts. Ett fördrag som vare sig är smalare eller vassare än det förra förslaget – men ett fördrag som är förenligt med vår grundlag, ett fördrag som vi fattar beslut på fullt i enlighet med vår grundlag och med konstitutionell praxis ifråga om EU:s ändringsfördrag. Ett fördrag som vi ska ta ställning till självständigt – utifrån vår vilja, precis som alla andra medlemsländer. Det är vi som är fördragets ägare.
H/F talman – fördraget som idag ligger på vårt bord är en regelbok för det gemensamma arbetet på att utveckla vårt gemensamma hållbara Europa, där den inre marknaden förverkligas, där vi säkerställer ökad sammanhållning och ett förbättrat miljöskydd, främjar ekonomiska och sociala framsteg, respekterar mänskliga rättigheter, grundläggande friheter och rättsstatens princip. Ett EU som underlättar för människor att förverkliga sina drömmar, ta vara på sina livschanser – utan alla de hinder som byggts upp genom åren. Regelboken vi idag ska ta ställning till måste sedan h/f talman användas av oss i denna kammare liksom av alla andra för att med mod möta kommande utmaningar. Vi - som är övertygade om att människors makt och möjligheter måste öka, som vill se ett fritt, grönt och rättvist EU kommer att göra det vi kan för att inom detta fördrags ram politiskt forma ett smalare men vassare EU.
Bifall till Utrikesutskottets betänkande.
onsdag 5 november 2008
Tid för klarhet om Klusterbomber..
Jag har full förståelse för att regeringen måste fundera och analysera avtalets konsekvenser för Bombkapsel 90 och för Sverige. Men, vi som land anser ju inte att säkerhetsläget är sådant att vi måste satsa vare sig på värnplikt eller försvar av gammalt snitt. Det som torde vara mest näraliggande är deltagande i olika internationella fredsinsatser i FN:s regi. Inte är det väl någon som anser att klustervapen ska inte i FN-insatser... oavsettt om det är samordnat inom EU eller Norden eller ...
Det som nu framkom från Finland gör att jag anar ugglor i mossen. Ska bli spännande att se om det argumentet kommer att brukas i den fortsatta diskussionen.
Obama - Biden - seger för möjligheter
Men det historiska som hänt sänder ut en klar signal till resten av världen - USA vill mer och vågar göra annorlunda. Sedan ska vi vara realister - inse att det som nu börjar ändå tar vid där det förra slutar, att alla förhoppningar inte kommer infrias och att det är tuffa tider framför oss. Men, kan USA så kan världen. Må människor och ledare inspireras av demokratins möjligheter och visa att förändring är möjlig för människor över hela vår glob - för barnens och framtidens skull. GRATULERAR!
tisdag 4 november 2008
Hopp - för många
Obama kommer att få kämpa hårt för att leva upp till väljarnas förvätningar. Det är den stora risken, han har fått förkroppsliga så mångas hopp att det blir lätt att han får möta besvikelsernas skuggor. Då gäller det att hålla fokus - både som väljare och som vald.
Själv känner jag stora förväntningar på ett nytt ledarkspa för både USA och världen. Ett ledarskap som förmår höja blickarna, som våggar tänka och göra nytt - som genom sitt agerande än en gång kommer att bli förebild för förändring. Världen behöver starka röster för mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. USA har devalverat rätt många värden som nu måte restaureras på nytt. Jag hoppas - jag också!
torsdag 30 oktober 2008
Grundlagsfinal..
Strax innan detta hann jag med mötet med president Saakasjvili - mest för att få en bild av hur han resonerar och agerar.
Nu ska jag ge mig av till Stadshuset och mottagning för ELDR-delegaterna - men det känns lite motigt med tanke på ovädret utanför huset. Som vanligt - Allhelgonahelg och (snö)oväder...
måndag 20 oktober 2008
EU-fördrag i fokus
Oaktat detta så är det en rätt spännande läsning - men ack så omfattande. Utskottet ska börja behandla detta imorgon - med Malmström på plats. Intressant att se hur socialdemokraterna gör. Blir det samma hållning här som den senaste tiden kan det bli lite turer. Här krävs ju att det blir 3/4 majoritet i omröstningen så småningom. Vi ahr ju några hos oss också som driver grundlagsordning för omröstning.
Så började denna vecka och i slutet bär det till Paris för samtal om subsidiaritetskontroll med övriga parlament. Men, däremellan blir det allt både Japans ambassadör, Georgien, grundlagsfrågor och så en heldag med Partistyrelsen...samt vanligt utskottsarbete och internjobb i gruppen. Och så blir det forskningspropp...
fredag 3 oktober 2008
Medias frihet
Snart dags att kasta mig hemåt för att smälta denna konfliktfyllda vecka. Ryssland - Georgien har verkligen varit på högkant hela denna vecka - även i denna debatt om en mediarapport. Jag har aldrig tidigare så tydligt fått uppleva de skillnader i synsätt som verkligen denna parlamentariska församling brottas med. Det är en lång resa som krävs om vi ska nå målet för Europarådet. Frågan är om vi kommer att kunna göra den tillsammans och hur då alternativet ser ut. Litte klyligt ute nu - på många olika sätt.
tisdag 30 september 2008
Höst i Strasbourg!
Men, detta är inte en lätt fråga i någon av våra grupper och inte för rådet som sådant. Nu får vi se var det slutar för Europarådet - men mycke tstår på spel. Hur vi agerar här öppnar dörrarna för framtiden. Just nu har vi röstat fram en klar markering att Kosovo inte kan få användas som ett presidensfall. Det gällde då BiH...men gäller självklart även Georgien och de båda frusna konflikterna i Syd-Ossetien och i Abschasien.
fredag 26 september 2008
FRA - har landat?
Diskussionen har pågått...själv har jag bara befunnit mig i perifert samtalsläge...under sommaren och fram under allmänna motionstiden. oron har varit tydlig och betydande. Vårt inspel i mitten av augusti togs väl emot. Men inte av alla och visst känns det rätt trist att sakfrågan ibalnd kommit i andra hand. Men bakom ligger förstås ett genuint intresse av att åstadkomma ett rejält integritetsskydd för signalspaningen i kabel. Nu har vi nått dit. Så långt som vi nu drivit frågan trodde ingen av oss skulle vara möjligt de där dagarna i juni när hela havet stormade. Domstolsprövning, uppstramning av syftet, begräsning av vilka som kan inrikta spaningen - ingen polisiär verksamhet, ingen tull eller skatteverk. Hur polisen och SÄPO skall hantera detta får utredas. Sedan blir trafiken inte tillgänglig för FRA - bara i de delar de fått tillstånd av domstolen. Detta kopplat till tillstånd för de sökbegrepp som ska användas. Det blir inte mycket kvar av det gamla beslutet - men lag skall med ny lag ändras och så sker de facto här. Så här kan det gå till i en demokrati som inte är toppstyrd. Hörde med visst intresse hur Birger Schlaug i TV-soffan i morse varnade miljöpartiet för att tro att de skulle komma längre med (s).Alla har lärt sig av detta - både i och utanför riksdag och regering. Gott så. Det har aktiverat och engagerat men också visat att riksdagen är första statsmakten. Vi lär få se det igen.
Den nya FRA-lagen ska nu formuleras utifrån den överenskommelse som träffats. Man kan inte utesluta att det bor ngn liten djävul i detaljerna/det finstilta, men den lär bli upptäckt under remissrundan. I debatten har det låtit som att det snickras hemma och sedan utan vare sig lagråd eller remissynpunkter tar riksdagen beslut. Så kommer det inte att gå till. Av vad som sagts skall förslaget remissas på sedvanligt sätt - ingen snabbremiss. Sedan får det skrivas prop som läggs på riksdagens bord. Vi måste ha lagen på plats före 1 okt 2009. Så, vis av erfarenhet, kan det nog rinna lite mer vatten under broarna innan allt är klart.
För övrigt kan ag inte låta bli att kommentera ett inlägg i Ring P1 imorse. En dam som inte tyckte att pensionärerna skulle missunna ngn "jobbavdrag". Hon gav mig en tankeställare. Vi har ju avdrag för arbetsresor också. De leder till lägre skatt, men bara för de som arbetar. Men det är en rätt hög insats som alla får betala själv. Det finns flera områden där det skiljer i skatt till följd av olika avdrag - är det inte rättvist i grunden?
måndag 22 september 2008
Finanskrisen...och pensionärerna
Å andra sidan har vi sett hur USA mött den finansiella kris som drabbat oss alla den senaste tiden. Stora pengar och stora hål i statens finanser..Det måste rimligen leda till att en stor konsumtionsmarknad svalnar rejält under en tid av återhämtning.
Känns mot den bakgrunden gott att vi själva inte valt vänsterns väg att slösa genom att anställa 145 000 personer (i den storleksordningen) inom offentlig sektor. Inga budgettak vill de ha och med den ordningen krävs det nog ingen Einstein för att inse att det skulle ha blåst orkan i den svenska ekonomin idag. Nu har vi jobbat ihop lägre statsskuld och överskott i finanserna som delvis kan användas för att stötta jobb och företagande och satsa framåt när ekonomin försvagas. Men, även här handlar det om att ta det lite piano så inte vi binder ris åt egen rygg. Det måste finnas reserver att ta av om det kärvar ytterligare.
Diskussionen om pensionärernas situation är viktig. Vi sänker nu skatterna även för dem och förbättrar en del stöd - inkl förbehållsbeloppet. Men, när (s) talar om hur eländigt det är med de olika skatterna så kan man ju fundera över om det blir bättre för pensionärerna om man höjer skatterna för vanliga inkomsttagare? Det rimliga vore väl att kämpa för att få resurser att även sänka skatterna för pensionärerna ytterligare...Med det nya pensionssystemet kommer ökad tillväxt att höja pensionerna rejält 09 och 10. Det är ju direkta länkar mellan ökad tillväxt och höjd pension.
lördag 30 augusti 2008
Från DMZ...
Samtidigt med detta så lyssnar och läser jag Obama och nu senast om Mc Cains vicepresidentkandidat Sarah Palin. Obamas tal var enastående och värt att lyssna på. Hörde det i repris...och kan göra det igen. I det konventet kan man också tala om energi som utstrålas. Blir en utmaning för republikanerna. I avvaktan på valutgången står en del stilla och annat rör sig i de internationella relationerna. Gläds åt att Singaporegruppen inte gav stöd för Putins Georgieninblandning. De måste inse att de gått för långt och Ryssland måste ordna sin reträtt. Allt annat kommer att skapa betydande problem för oss alla.
Får nu se om jag bloggar vidaqre från Peking...eller om det inte går.
torsdag 28 augusti 2008
Seul....
Samtidigt kan jag inte låta bli att kasta ett nyfiket öga på CNN och deras rapportering från det som händer i Denver. Visst känns det som att det Demokratiska partiet just nu har fått den sving de önskat - for Change. Det som hände idag och Hillary Clintons agerande har bäddat för den enighet som partiet så länge hoppats på. Skulle gärna varit där, men får nöja mig med att som de flesta andra följa via media på avstånd. Fantastiskt att kunna göra det - när jag vill själv.
Det kommer att bli ett tufft val...
Ser nu att Ryssland inte får direkt stöd för sin hållning i Georgien-agerandet av de närmast sörjande - d v s de som Ryssland har det största trycket på. Som sagt, det luktar unket och det är bara att hoppas att vi kan vara samfällda och mer kreativa än i hístorien och än Ryssland i vårt agerande inom EU. Nu gäller upp till bevis. De som blivit nya medlemmar torde avkräva de gamla svar - de vet hur det kan bli om budskap och handling spretar. Vad menar vi i EU med Grannskapspolitik till skillnad från Ryssland.
Om man inte ska fokusera för hårt på Georgien kan man alltid titta på Zimbabwe och våndas. Ska vi även här få se demokratin trampas under en åldrad ledares stövlar? När ska det taq slut och när ska Sydafrikas ledare nå ett VERKLIGT resultat?
onsdag 27 augusti 2008
Salamimetoder...
Försöker efter bästa förmåga följa med vad som rör sig i Georgien och måste säga att det ryska erkännandet och en del uttalande som gjorts gör att vi får all anledning att ställa ett antal frågor. De talar om sitt grannskap...men med grannar söker man väl goda relationer och inte vill man gräva ner militär personal inne på deras mark. Det som nu börjar hända på vår kontinent sänder en lätt unken doft genom rymden. Hur kommer de att agera på den Asiatiska sidan. Utvecklingen följs med intresse... Själv ska jag fortsätta att lyssna - även här. När misstroendet breder ut sig måste vi våga söka också förtroendeskapande åtgärder. Rädslan är en dålig reskamrat.
söndag 24 augusti 2008
OS-avslutning i Tokyo
Alltnog, dagen har handlat om att hålla sig vaken. Vandrat runt en del och sedn var det dags för briefing på ambassaden och en arbetsmiddag. Bra och givande. Japan, världens näst största ekonomi - har oerhört mycket att ta in. Ser väldigt intressant ut inför morgondagen med att lyssna in och föra dialog inte mist med biståndsmyndigheten. Japan har ju som demokratiskt land i ett Asien som inte är bortskämt med demokratier en viktig roll att fylla. Hur läser de världen från sin horisont..? Nyfiken på att lära och samtala de kommande dagarna.
fredag 22 augusti 2008
Asien nästa...
Har inte bestämt mig om jag tar med datorn - men troligen och då ska jag försöka lämna lite intryck här allt eftersom.
onsdag 20 augusti 2008
Pakistan - på väg...
onsdag 13 augusti 2008
Vad kan kallas fredsstyrka?
Idag fick jag via ryska ambassaden en uppmaning från federationsrådets rådskammare i Duman. När jag läser den häpnar jag. Där skriver de att Georgien, med aktiv support från utsidan, genomfört en akt av folkmord, massiva övergrepp på mänskliga fri- och rättigheter, barbariskt förstört städer och samhällen. Mot denna bakgrund tar ryska federationen till legitima åtgärder för att hantera konflikten. Det är uppenbart säger de att de grövsta brotten mot mänskligheten har begåtts av Georgien och de vill ha stöd för en särskild tribunal! De uppmanar parlament och människor i världen att fördöma Georgien...!!!!! Så kan det låta, när den ryska björnen tar till orda utan tillstymmelse till att se sig själv i spegeln. Men visst - alltid lurar det någon och skrämmer andra. I vart fall kan denna retorik användas som tillhygge i andra "lämpliga" sammanhang.
För min del känner jag än mer hur rätt vi gjorde när vi från ALDE och svenska delegationen i Europarådet agerade för att söka hindra en rysk president i europarådets parlamentariska församling. Nu måste vi alla i den miljön ta oss en rejäl funderare på hur detta agerande ska kunna mötas. Det drar ihop sig till en rejäl parlamentarikerdiskussion i församlingen. Misstänker att många söker stoppa detta...men här krävs eftertanke före likväl som tydligt och klart agerande.
För övrigt hörde jag att FRA faktiskt snabbt lyckats fokusera och ge underlag kring det som hände. Alltid något! Var på givande FRA-diskussion idag....
måndag 11 augusti 2008
Georgien behöver vårt stöd
söndag 10 augusti 2008
Oacceptabelt Ryssland
Det som nu hänt kan icke accepteras och jag förväntar mig ett tydligt klarspråk från EU i denna del. Själv ska jag nu pröva hur frågan kan prövas i Europarådet. Ska söka kontakt med mina Georgiska kollegor....
fredag 18 juli 2008
GRATTIS Mandela
torsdag 17 juli 2008
FRA-snack istället för eftertanke
tisdag 8 juli 2008
G8-ledarna och klimatet
För övrigt så hör jag också om öppningar i FRA-debatten som finns alla skäl att glädjas åt. Allt som ska göras är nästan aldrig redan gjort...
måndag 7 juli 2008
Så blev jag med blogg..
Har efter attdragit runt en hel del den senaste tiden kännt att det måste finnas utrymme också för både glada politiska nyheter och ett glatt samtal i denna miljö. Det fick mig att ta steget....och starta min blog. Välkommen att följa med på resan....