fredag 26 september 2008

FRA - har landat?


Diskussionen har pågått...själv har jag bara befunnit mig i perifert samtalsläge...under sommaren och fram under allmänna motionstiden. oron har varit tydlig och betydande. Vårt inspel i mitten av augusti togs väl emot. Men inte av alla och visst känns det rätt trist att sakfrågan ibalnd kommit i andra hand. Men bakom ligger förstås ett genuint intresse av att åstadkomma ett rejält integritetsskydd för signalspaningen i kabel. Nu har vi nått dit. Så långt som vi nu drivit frågan trodde ingen av oss skulle vara möjligt de där dagarna i juni när hela havet stormade. Domstolsprövning, uppstramning av syftet, begräsning av vilka som kan inrikta spaningen - ingen polisiär verksamhet, ingen tull eller skatteverk. Hur polisen och SÄPO skall hantera detta får utredas. Sedan blir trafiken inte tillgänglig för FRA - bara i de delar de fått tillstånd av domstolen. Detta kopplat till tillstånd för de sökbegrepp som ska användas. Det blir inte mycket kvar av det gamla beslutet - men lag skall med ny lag ändras och så sker de facto här. Så här kan det gå till i en demokrati som inte är toppstyrd. Hörde med visst intresse hur Birger Schlaug i TV-soffan i morse varnade miljöpartiet för att tro att de skulle komma längre med (s).

Alla har lärt sig av detta - både i och utanför riksdag och regering. Gott så. Det har aktiverat och engagerat men också visat att riksdagen är första statsmakten. Vi lär få se det igen.

Den nya FRA-lagen ska nu formuleras utifrån den överenskommelse som träffats. Man kan inte utesluta att det bor ngn liten djävul i detaljerna/det finstilta, men den lär bli upptäckt under remissrundan. I debatten har det låtit som att det snickras hemma och sedan utan vare sig lagråd eller remissynpunkter tar riksdagen beslut. Så kommer det inte att gå till. Av vad som sagts skall förslaget remissas på sedvanligt sätt - ingen snabbremiss. Sedan får det skrivas prop som läggs på riksdagens bord. Vi måste ha lagen på plats före 1 okt 2009. Så, vis av erfarenhet, kan det nog rinna lite mer vatten under broarna innan allt är klart.

För övrigt kan ag inte låta bli att kommentera ett inlägg i Ring P1 imorse. En dam som inte tyckte att pensionärerna skulle missunna ngn "jobbavdrag". Hon gav mig en tankeställare. Vi har ju avdrag för arbetsresor också. De leder till lägre skatt, men bara för de som arbetar. Men det är en rätt hög insats som alla får betala själv. Det finns flera områden där det skiljer i skatt till följd av olika avdrag - är det inte rättvist i grunden?

Inga kommentarer: