onsdag 5 november 2008

Tid för klarhet om Klusterbomber..

Så närmar vi oss med stormsteg den tidpunkt då Sverige måste bekänna färg. Ska vi inte bara rösta ja till förslaget att stoppa anvädningen av Klusterbomber utan faktiskt också underteckna det? för mig är det helt klart at Sverige måste resa till Oslo i december och underteckna avtalet. I annat fall tappar vi trovärdighet. Vi kan inte argumnetera att andra ska sluta använda Klusterbomber om vi själva inte är beredda att göra det. Vi har nu senast i Georgien sett effekterna av detta vapen. Detta vapen ska inte användas och vi måste verka för att det blir fallet.

Jag har full förståelse för att regeringen måste fundera och analysera avtalets konsekvenser för Bombkapsel 90 och för Sverige. Men, vi som land anser ju inte att säkerhetsläget är sådant att vi måste satsa vare sig på värnplikt eller försvar av gammalt snitt. Det som torde vara mest näraliggande är deltagande i olika internationella fredsinsatser i FN:s regi. Inte är det väl någon som anser att klustervapen ska inte i FN-insatser... oavsettt om det är samordnat inom EU eller Norden eller ...

Det som nu framkom från Finland gör att jag anar ugglor i mossen. Ska bli spännande att se om det argumentet kommer att brukas i den fortsatta diskussionen.

Inga kommentarer: