torsdag 13 maj 2010

Ungdomsledare - sänder varningssignal

'Comrade Julius Malema shall make a public apology to the president of the A.N.C, the A.N.C. and the public in general,'' read the disciplinary committee's statement.It further threatened Mr. Malema with suspension from the A.N.C. if he is again found guilty of provoking party divisions within the next two years.

Så lyder slutsatsen från den diciplin-nämnd inom ANC som granskat ett antal anklagelser mot ANC:s ungdomsorganisations ledare. Julius Malema ska alltid uppträda så att han visar respekt och behärskning, lovar han. Spännande med tanke på hans historia. Han var anklagad för att han medvetet åkt till Zimbabwe och ställt sig på Mugabes sida när Zuma sökte förhandla för att lösa Zimbabwes politiska kris. Nästa anklagelse handlar om Malemas flitiga sjungande av en gammal befielsesång om att "döda en boer" och så slängde Malema ut en BBC-journalist från en presskonferens. Själv funderar jag på om detta ansågs fel eller om det värsta enligt ANC:s ledning och diciplingrupp var att han vid en regional ungdomskonferens den 11 april jämförde Zuma med Mbeki.

Utlåtandet är ju inte en dom, även om ANC:s ledning verkar ha en tendens att vilja ha politiska domstolar. Men, de som trodde att tisdagen skulle innebära början till slutet för Malema i ANC får nog tänka om. Utlåtandet blev mildare än väntat. Av detta kan man dra vilka slutsatser för framtiden? Är det ännu et oroande tecken på att den försoningsprocess som Mandela gjorde till sin inte omfattat alla. Att polariseringen ökar i detta fantastiska land. Sydafrikanarna är värd något mycket bättre än detta, ett ledarskap som förmår öppna möjligheter för alla istället för att söka planmässigt dirigera utvecklingen med kvoter hit och dit. Jag hoppas intensivt, men nog sänder ungdomsledaren i ANC ut varningssignaler. På samma tema som de "vita" extremisterna. Titta på ungdomsledarna och få en bild av vad partierna sår för framtiden. Där som här.

Inga kommentarer: