lördag 8 maj 2010

Rödluvan och vargen visas på Vänsterkongress

Vänsterpartiet kongressar i Gävle och det några dagar efter att budgetmotionen från grönvänstern presenterats. En motion som lovar höja nästan alla bidrag - slopar arbetsgivaravgifter för 8 miljarder och höjer miljö- och energiskatter med i runda svängar 5 miljarder och sedan flaggar för skatt på miljonärer och förmögna (!) kommande år. Exakt hur skatteframtiden ser ut återstår att se. Vem vet - det kanske får bli folkomröstning om det också ;p

Men idag läser jag med visst intresse hur kommunisterna i partiet - som Kalle Larsson och andra gläds åt att de säkrat utrymmet för att höja skatterna för vanliga och låga inkomster kommande år. Och nog lär det bli skattebataljer under kommande år - om olyckan är framme. För en sak är att vänsterpartiet talar tystare om sina skatte- och utgiftskrav - men ingen ska tro att de övergivit dem. De vill ju helt klart att "handlingsutrymmet för politiken ska öka". Då krävs ökade skatter och mindre kvar av lönen för vanligt folk.

Noterar att kongressen nu krävt att 6-timmarsdagen ska vara kvar som krav i valet. Låter som en tydlig signal om en utgiftspolitik som skulle föra ut oss på ett ekonomiskt gungfly. Man skulle ju kunna tro att även Vänsterpartiet lärt något av Grekland...men det är kanske vad de gjort. Lova stort och brett, 2 extra månadslöner där eller 2 timmars extra lön här. Det vänsterflanken planerar är måhända att skapa ekonomiskt kaos - och därmed bädda för konflikter. Vissa i partiet drömmer nog om att skapa ett "revolutionärt klimat".

Grönvänstern söker i sin budgetmotion locka väljare genom att delvis "låna Alliansens kläder". De vill absolut inte skrämma väljare, därför talar de bara om mer godis och menar att betalningen bara ska drabba "förmögna" och "miljonärer". Men nog är Ohly och hans vänsterparti en ulv i fårakläder! Tänker på vargen i sagan om Rödluvan. Verkar vänlig och kanske lockar en och annan med sina lånta kläder, men se upp för vad de har i tankarna!

Inga kommentarer: