onsdag 5 maj 2010

Go Pride - i Vilnius

Så har det hänt igen. Mötesfriheten för HBT-personer åsidosätts i en av våra Baltiska grannländer. När Litauens Riksåklagare drar tillbaka tillståndet för Pridetåget i Vilnius visar man ånyo att det är en bra bit kvar tills man lever upp till sina åtaganden som medlem i EU och Europarådet och till Europakonventionens krav.

Hörde om att viss personal den dagen inte kan jobba och att vissa bussar den dagen måste servas m m. Det låter som dåliga rykten och dåliga historier, men det verkar vara just exempel på hur man virder sig för att kunna hindra Pridefestivalen att äga rum i Vilnius. Det finns en del att jobba på för vårt grannland.

Men jag är glad för att presidenten verkar vilja hävda mötesfriheten och att hon uppenbarligen ingripit i konflikten. Förväntar mig att Pridefestivalen kan fullföljas som planerat. Håller med Birgitta Ohlsson i hennes kommentar om det märkliga i att främlingsfientliga får demonstrera - men inte HBT-personer som kämpar för sina självklara rättigheter. Om det blir så är det en given fråga i Euroaprådet - till ministerkommittén. Igen!

Jag säger bara Go Pride!

Inga kommentarer: