måndag 10 maj 2010

Halverad restaurangmoms - kampanjstart

Timing. Precis när vi i länet drar igång vår del av Vårkampanjen har finansmarknaden fått hicka igen. Osäker prognos, blir det influensa?

Men, om ekonomin inte får influensa gäller alltjämt att vi ska minska skattetrycket på tjänstemarknaden. Det vore rimligt att nu ta steget och halvera restaurangmomsen. Det finns uppgifter som talar om att det skulle ge 10 000 nya jobb. Må så vara, jag känner mig lätt osäker på detta - inte minst när strejkvarsel läggs för större löneökningar. Men oaktat detta, är det rimligt att vi i Sverige som vill bli det nya Matlandet skattar restaurangbesök högre än t ex Finland? Är det rimligt att vi har en ordning som innebär att jag får betala dubbelt så hög skatt om jag äter maten ute, i förhållande till om jag hämtar hem den? Är detta inte ett extra krångel att redovisa dubbla momssatser som vi får betala för att restaurangerna skall klara skatteadministrationen?

För oss i Stockholms län är momsen extra viktig för att stimulera besöksnäringens intresse av Stockholmsregionen. Visst hade det varit perpekt om vi klarat av att halvera momsen redan till turistinvasionen runt Kronprinsessans bröllop. Tänk så många som då skulle åka hem från Stockholm med ett stort leende och känslan att vilja komma tillbaka för att det är fint, gott och bra priser på stan.

Fruktsmilisen på SL-bussarna och matpartiet.se talar för halverad restaurangmoms - jag också. Motionerade om detta i höstas.

1 kommentar:

Christian Ottosson sa...

Verkligen en bra idé!