måndag 26 juli 2010

Wikileafs och Washington Post #val2010

En av dagens stora "nyheter" är Wikileafs läcka av 90 000 hemliga dokument. Visst är det anmärkningsvärt mycket "hemliga" handlingar som lagts ut på nätet - och mer kommer. Det är väl uppenbart ett sätt att från olika "hemliga" aktörer kunna påverka opinion i lite olika riktningar. Själv så har jag inte än så länge uppfattat att det finns något riktigt avslöjande - men har ju inte läst utan bara hört och sett reaktioner i andra hand. Om den pakistanska säkerhetstjänstens stöd för talibaner är det mest uppseendeväckande väcker det mer frågan om varför någon läcker dylikt? Som sagt, även detta diskuterades öppet från olika håll när jag var i Afghanistan.

För min del tycker jag det var långt mer intressant att läsa om Washington Posts grävande arbete om det hemliga USA härom dagen http://projects.washingtonpost.com/top-secret-america/articles/a-hidden-world-growing-beyond-control/?hpid=moreheadlines. Här har man än en gång gjort ett rejält journalistiskt arbete för att söka kartlägga hur regeringen byggt upp en gigantisk säkerhetsapparat med det goda syftet att göra USA säkrare och tryggare. Men, det som Washington Post visar är ju att detta konglomerat växt sig så omfattande att det verkar uppenbart att det idag inte går att kontrollera.

Det är den utveckling som Washington Post uppmärksammar som finns skäl att bli upprörd över. USA kräver ju av alla att bidra till insamling av mycket data. Men, det finns alla skäl att följa upp hur detta används och av vem. Om systemet blir så omfattande att ingen kan utläsa något av detta är väl frågan om det överhuvudtaget är meningsfullt. Risken är också uppenbar att en och annan väljer att bruka uppgifter i felaktiga syften utan att det går att kontrollera. Omfattningen på det "hemliga och gömda USA" verkar ju stå stor att ingen kan ha kontroll - vare sig över om uppgifter tolkas rimligt, om det finns dolda syften i systemet eller om det byggs upp en "djup stat" i staten som blir självgående. Leder USA:s krav till efterföljd i andra länder? Här bör grävas.

Det finns många som i dessa dagar kan ägna sig åt att utforma konspirationsteorier. Men, själv funderar jag över hur vi så långt möjligt säkrar kontroll över den utveckling som beskrivs så tydligt i dessa artiklar. Här är det viktigt att vi får fler läckor och framförallt fler öppna kontrollanter. EU men även enskilda stater måste fundera över detta. Olika beslutsfattare kan inte behöva lita till att olika intressenter läcker uppgifter via Wikileaf eller dess efterföljare. Kanske det är dags att starta en storstädning i dessa system.

Inga kommentarer: