måndag 8 juni 2009

EP-valet en väckarklocka

Nu rullar valresultaten in - de definitiva. Klart är att Piratpartiet , Miljöpartiet och Folkpartiet blev vinnarna. De stora förlorarna var Junilistan och Vänsterpartiet. Det är lätt att dra snabba slutsatser av detta...men låt oss söka fördjupa dialogen. Här krävs mer analys för framtiden. Ett initialt bidrag när jag tittat runt är att Socialdemokraterna verkar ta tillbaka en del EU-kritiker i landet, måhända har de lyckats dela på boet från Junilistan och Vänsterpartiet. Troligen har de gjort det med Miljöpartiet och Piratpartiet. Verkar som om Miljöpartiet vunnit på att både framstå som EU-kritiska EU-medlemmar, miljöaktivistiska och alternativ, piratpartiet tar nog både unga fildelare, proteströstare av olika skäl och vem vet en del som ser pirattanken som klassisk vänster, utomparlamentariska grupper....

Ser jag till folkpartiet så är det bara att gratulera Marit och kampanjmakarna. De är båda vinnare. Folkapartiet med Ja till Europa-slogan skapade sig profil. Trodde inte själv att Marit skulle dra så mycket som hon verkar ha gjort. Tror att hon blev den tydligaste personen i detta val - vem annars var det som framstod som så återkommande och tydlig? Även hon som "Tant" var lite "anti-etablissemang". Skulle inte förvåna mig om det är hon och Alf Svensson som blir de som drar upp personkryssen rejält...

För Centerpartiets del finns en hel del att fundera över. Tydlighet i budskap, tydlighet i budbärare, mobilisering av hela organisationen och inte bara kampanjgrupper....ja det är några funderingar jag har just nu. Men framförallt, här gäller det att lyssna på många för att höra och lära inför kommande val. Låt oss göra det...medans tid är.

5 kommentarer:

Raymond Svensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Raymond Svensson sa...

Tydligheten i budskapet - huvud på spiken! Europas förenta krafter men ingen gemensam valuta, ingen gemensam polis, allt ska bli smalare. Låter bra men är det logiskt?

Eller är det bara så att de andra partierna var bättre än (C) eftersom vårt mål om två nya mandat inte fick väljarnas stöd. Bra men inte tillräckligt bra, kanske är en rimlig slutsats. Åtminstone denna dag, direkt efter valdagen.

http://raymondieuropa.blogspot.com/

peter.wagenius sa...

Lena Ek har stått upp för det centerparti som vi hade med öppenhetsmanifestet från 2006. Hon har blivit rikligt belönad för det med massor av personkryss.
Det är inte hon som har misslyckats. Det är vi här hemma i riksdag och regering som har stövlat rakt ut i ett träsk.
För det har vi blivit straffade.
Tillsätt gärna en utredning, i vanlig ordning, för det uppenbara, kanske blir den klar innan vi har åkt ur riksdagen!

Kerstin Lundgren sa...

Klart vi ska utvärdera valet - alltid viktigt att lära av det vi gör. En del av den utvärderingen är den dialog vi alla är delaktig i....och visst håller jag med om att Lena gjort ett jättebra jobb :)

Anonym sa...

Det finns mycket att kommentera eg, men två saker: 1. Kampanjen, den dyraste någonsin sägs det, innan TV-reklamen men vad fick vi för pengarna? Målet om 3 mandat kändes hela tiden orealistiskt.. Vi väntade länge på ett materiel som sedan var sådant att flera distrikt valde att inte använda det utan hastade fram egna. Till slut gick avdelningar (som faktiskt finns ännu) ut och delade valsedlar i brevlådorna eftersom det efterfrågades ute. Budskapet är lite dubbelt, det fanns traditionalistmateriel men detta var inte den officiella bilden.Det är de traditionella väljarna vi förlorar.
2. Framtiden och nästa års val: Centerpartiet håller på att förlora sina gamla traditionella väljargrupper, det bör stämma till eftertanke innan det är för sent för vi får inte nya väljare i samma takt. Jag har länge oroat mig för detta men sett att våra medlemmar varit trogna ändå, men i år ser jag hur många medlemmar lämnar, mycket besvikna på partiet. Jag vill inte vara negativ men ser tyvärr inte många positiva signaler någonstans. Vi måste ut i våra gamla hjärtefrågor, snart har alla knyckt dem från oss och blivit bättre på att driva dem....