Nu räknar vi ner till ordförandeskapet. Om 14 timmar smäller det.. Hoppas dock att det inte ska smälla någonstans i Europa - eller annorstädes - under vårt ordförandeskap i EU. Men, helt klart är att det finns mycket knepiga frågor i vår närmiljö. Utgår då ifrån att vår närmiljö är EU:s...och då krävs en perspektivöppning. Samtidigt med vårt ordförandeskap "lämnar" USA sin aktiva roll i Irak, äntligen. Själv anser jag alltjämt att USA gick folkrättsligt vilse när man invaderade Irak - oaktat min avsky för Saddam. De som talar för aktivism - i militära termer -med MR som motiv, delar ut björnkramar. Återstår nu att se vad som händer - förhoppningsvis inte en Iransk utveckling... Under kommande halvår kommer det vara viktigt vad som händer i Mellan-Östern. Det kommer att påverka även Irak. Kommer EU att inta en mer aktiv politisk roll under vårt ordförandeskap?
Sedan har vi det östra partnerskapet - en möjlighet till att skapa en win-win-situation som måste tas till vara. Men, det är inte en enkel resa - för här är det många osäkra kort. Vad händer i höst inför kommande presidentval i Ukraina, hur klarar sig landet ekonomiskt? Vad följer på omvalet i Moldavien - och i relation till Rumänien? Hur utvecklar sig situationen i Kosovo? Den situation av FN-styre man gick ifrån till det "styre" man har i dag är inte i längden hållbart - det är en krutdurk alltjämt.
Det som oroar mycket är utvecklingen i Georgien. De känner hur Ryssland flåser dem i nacken och känner sig svikna från väst. Tilltron i öst till västs vilja är inte den bästa historiskt. De känner hur de utsätts för än den ena och än den andra provokationen utan att någon verkar bry sig. Nu när Ryssland veterade i säkerhetsrådet så har ju dessutom de förlorat all internationell närvaro som de sätter tillit till. Utlämning till den stora grannen igen...? Här finns en aktiv vulkan i vår närmiljö. Den ryska arméns installation och uppbyggnad - som de säger på "inbjudan" av Abchasien och Syd-Ossetien - väcker berättigad oro. Här agerar Ryssland helt oacceptabelt folkrättsligt - igen. EU:s dialog med Ryssland måste tala klarspråk om det som händer - inte vara tyst. Det riskerar undergräva tilltron till EU och det Östra partnerskapet. Här krävs en ny dagordning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar