lördag 13 juni 2009

Iranval...och Nordkoreanskt muller

Så har då valet i Iran genomförts...med protester på gatorna idag. Det verkar finnas en modig opposition, människor som ser att en annan framtid är möjlig. Vet inte om det är den gröna färgen som ger mig nyväckt hopp...men Iran har ju gjort det förut, så frågan är om de kommer att göra något mer av detta? I vart fall en intressant kontrast i rapporteringen från Iran....mullornas land....med ett val som engagerar. Tänk bara vad facebook och SMS kan göra...-för frihet i världen.

Det är inte bara valet i iran som intresserat, utan även det i Libanon. Här verkar valet ha accepterat av alla som väl genomfört och rättvist. Intressant är att Syrien och för den delen Iran inte verkar ha kidnappat valet för Hizbollahs räkning. Återstår nu att samla sig för regeringsbildning. Får väl hoppas att det inte ännu en gång leder till oro...

Ett land där valet av ledare var "enkelt" är Nordkorea. Där utpekades Kim Jong-un till efterträdare..och alla har att rätta sig efter det. Frågan är bara om priset för detta är att miliätren får fritt spelrum att agera...? Nu mullrar man mot hela världen genom att hävda att FN:s säkerhetsråds beslut om utökade sanktioner är en krigsförklaring. Nog borde man fundera över det faktum att både Kina och Ryssland stod bakom beslutet. Ett ovnaligt beslut således...men viktigt. När ska Nordkorea se att den gamla taktiken för utpressning nått vägs ände?

Inga kommentarer: