tisdag 21 februari 2012

Ryssland före och efter 4 mars

Om lite drygt en vecka går Ryssland till val igen. Dags för presidentval igen. Dags för Putin igen. Men det är inte som förr i Ryssland. Det har ju faktiskt hänt något som skakar om makten. När Putin blev utbuad vid en kampsportstävling före Dumavalet i december var det en signal på något nytt. När han nu finns på You tube-film sittande bakom galler säger det ngt om läget. När Medvedev kallar oppositionen till samtal nu före valet för att diskutera de förändringar av vallagarna som ska läggas på Dumans bord på måndag är det nytt. Än tydligare är väl att
även den utomparlamentariska oppositionen kallas till sådana samtal. Det tyder på oro i Kreml.

Irritationen efter maktswitchen den 24 september 2011 är entydig. Många inom den ryska medelklassen känner sig förolämpade och samtidigt övergivna. När Medvedev som länge sågs som en möjlig kraft för liberalisering gick in för ett maktbyte med Putin, stängdes det fönstret. Den irritation som visade sig med Putins United Russia före Dumavalet, syntes på valdagen. Dels i form av förlorade platser i Duman, dels i form av ett omfattande valfusk. Det sista ledde ju till de mest omfattande demonstrationer som synts i Moskva på länge. När det visade sig den 10 dec att det var bredd i protesterna skakades Kreml. Då var kravet att Churov som bas för valmyndigheten skulle avgå. När man kallade till demonstrationer den 24 dec visade det sig att snöbollen var i rullning. Putin talade sedan om att de som deltog köpts och om att han sett ngn med kondom, men då visade han sig helt tondöv. När vi den 4 febr såg nya demonstrationer över Ryssland var kraven inte längre bara på Churovs avgång, nu gällde de Putin. Kraven på nyval inom ett år till Duman, inom 2 år till presidentposten är tydligt artikulerade i likhet med krav på insatser mot de som valfuskade mm. Det som händer är att den utomparlamentariska oppositionen nu samlar kraft från nya grupper. Nu ansluter sig artister, författare, journalister mm och mobiliseringen växer.

Frågan är nu vad som händer den kommande veckan. På söndag, en vecka före valet, är det dags för nya demonstrationer. Då ska man bilda en vit kedja av folk runt Kreml, inspirerade av Baltikum. Alla väntar sig sedan klart valfusk den 4 mars. Frågan är ändå om det räcker för att bli vald i första omgången. Oppositionen har redan aviserat nya demonstrationer dagen efter, den 5 mars. Här kan man fundera på vad som händer. Klarar Putin och hans FSB-strukturer att möta de utmaningar som väntar? Kommer de att fortsätta söka sina motdrag, blanda bort korten med inbussade pro-Putindemonstrationer eller liknande? Eller väljer de vägen till Minsk och börjar slå ned oppositionen, fängsla och anklaga protesterande för att vara terrorister eller betalda av USA? Det det blir spännande veckor. Synd att jag ska åka till Brasilien så jag inte kan följa presidentvalet på plats. Men följa det ska jag göra, på avstånd denna gång.

Inga kommentarer: