tisdag 18 januari 2011

Fridolins historia

Måste säga att jag med viss nyfikenhet läste min gamle KU-granne, Gustav Fridolins DN-artikel idag. Ännu ett parti som ska inta mitten i den svenska politiken. Ännu ett parti som söker sig till liberala idéer? Nja, kan väl känna att det verkar lite krystat när Gustav försöker positionera sig som Folkskolläraren. Lika krystat blir det när han talar om Staaf, om överideologiserade alternativ och borgerlig vänster. Har Gustav behov att skaffa sig en ny image?

Den Fridolin jag hörde i valrörelsen var en stark vänsterröst. Han lät mer som språkrörskandidat för Vänsterpartiet light än för ett Miljöparti och inte alls som en borgerlig kandidat. Han är en klassisk stoppa, krossa och kräv-politiker. Visserligen tar säkert åldern ut sin rätt, men det skorrar lätt falskt i mina öron. Säg inte att även Gustav Fridolin drev på för en politik som han egentligen inte trodde på?

Sedan då frågan om den enskildes frihet. Den kan väl inte bara gälla nätet? Kan fundera över varför det verkar vara svårt för Fridolin att förstå att makt över lönen är viktig för varje medborgare. Om politiken ska frigöra medborgarnas makt och säkra att vi inte behöver acceptera beslut fattade över våra huvuden, är då inte mer makt över hela lönen en del av politikens uppgift. Om det är medborgarens utrymme att bestämma själv som Fridolin vill låta växa, var finns då förslagen? Inte i DN-artikeln i vart fall. Den är tom på sådana förslag men mer fylld av viljan att bli ett nytt maktbärande parti. Man ska "inta" mitten i svensk politik. Från vem, funderar jag? Vem är det man utmanar? Är det socialdemokraterna han vill fortsätta äta? I brist på opposition söker Fridolin också rollen som dess språkrör!!

När jag sedan flyttar blicken till nästa sida finner jag en föga upplyftande valanalys från Anna-Greta Leijon gällande socialdemokraterna i Stockholm. Efter att ha läst den förstår jag att Fridolin försöker. Men, nog måste vi kunna vänta oss mer av socialdemokraterna än så! För övrigt finns det mycket valanalyser i luften nu. Återkommer till det en annan gång.

1 kommentar:

Anders Hammarlind sa...

Bästa Kerstin Lundgren, nu får Centerpartiet äntligen börja agera.

Här klipp från Ekot denna lördag;
33-årige Filip är för sjuk för att arbeta och för frisk för sjukpenning

Snart står fler än 5 000 helt utan ersättning
Över 2 000 personer har nu utförsäkrats från sjukförsäkringen utan att kunna få någon ersättning alls. Det handlar om en grupp som inte kan bli sjukskrivna igen, hur sjuka de än blir. Reporter är Ci Holmgren/Ekot. 2011-01-21.

33-åriga Filip Lidblad i Visby är en av dem. Hans mamma betalar en stor del av hans räkningar.
– Det känns jävligt jobbigt och förnedrande om inte annat. När man är över 30 så tycker man att man ska kunna ha sitt eget liv, säger Filip Lidblad.
För drygt tio år sedan var Filip Lidblad en helt vanlig 23-åring med flickvän och universitetsstudier. Men efter ett fall från en balkong på femte våningen förändrades livet för alltid.
Han krossade ben i ryggen, hälarna och i en armbåge och drabbades av en hjärnblödning som fortfarande gör att han har koncentrationssvårigheter. Han äter morfin mot kraftig värk.
Tidigare har han haft en slags tidsbegränsad förtidspension, men när regeringen tog bort den ersättningen fick han ingenting i stället.
Han bedöms vara för sjuk för att arbeta och för frisk för förtidspension. Och han har ingen rätt till sjukpenning.
– Det är något slags moment 22 alltihop, man faller mellan stolarna och får inte en krona någonstans ifrån, säger Filip Lidblad.
Det var sommaren 2008 som regeringen beslutade att den tillfälliga förtidspensionen skulle tas bort, och vid förra årsskiftet trädde de nya reglerna i kraft.
Under det första året har nästan 2 100 personer som helt saknar rätt till ersättning hunnit utförsäkras. Nästan 3 000 till i samma grupp är på väg att utförsäkras.
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson säger att han vill hitta en egen lösning för de totalt cirka 5 000 personer som berörs av detta.
– Vi tittar på om vi kan göra det bättre för en grupp människor så att de inte ska uppleva övergången till arbetsförmedlingen som bara en försämring. Jag tycker att vi har fått en ganska god bild av situationen just nu. Det är precis det vi arbetar med, under våren har vi sagt att vi kommer att komma tillbaka med en samlad analys och samlade förslag till en del justeringar i sjukförsäkringsreformen och en del närliggande system. Sedan ska man ha respekt för att det inte finns några helt perfekta system
Under tiden som frågan bereds på departementet väntar Filip Lidblad på besked om framtiden.
Eftersom hans mamma har hjälpt honom att köpa en bostadsrätt kan han inte ens få socialbidrag, så Filip Lidblad har inte så höga förväntningar längre.
– Det ser inte så hemskt ljust ut. Det blir väl till att sälja lägenheten och flytta hem till mamma igen, säger Filip Lidblad.