måndag 30 januari 2012

Rysk björnkram

I förra veckan kunde jag och andra i Europarådet få en liten inblick i det ryska rättsväsendet. Magnitsky, en rysk advokat som fängslades och senare dog i fängelset har med sin ihärdighet givit oss tillgång till dokument som visar den mörka insidan på rättsystemet. Skrämmande. Utbredd korruption, maktmissbruk och förnekelse, medveten mörkläggning och befordran för lydiga. Inte undra på att det finns många ryska medborgares klagomål i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Grunden för demokratisk utveckling är oberoende och rättvist fungerande rättsväsende. Likhet inför lagen. Där är inte Ryssland.

Väl detta sagt så rör det sig nu i den ryska välutbildade medelklassen. Det inger hopp. Det är de som inte går att köpa, de som inte låter sig luras av Putinkontrollerade TV-kanaler. De verkar ha fått nog den 24 september 2011 då Medvedev berättade att han och Putin skulle byta plats i kommande val. I kanpanjen inför parlamentsvalet lyckades Styret stoppa oppositionen genom att förhindra registrering av nya icke Kremlskapade partier. Parnass stoppades, trots att Europadomstolen dömt till deras fördel förut. Det parlamentsval som hölls den 4 december lämnade en bitter eftersmak. Den oberoende organisationen Golos har nämnt att Upp mot 10 miljoner röster fixats. Vi valobservatörer drog slutsatsen av det vi såg, att valen vare sig var fria eller rättvisa. Jag hörde de flesta ryska ledamöterna i Europarådet säga att det varit klara felaktigheter i valet när vi debatterade Ryssland förra veckan. Säger något det också. Men människorna reagerade på alla fel och vi har sett massdemonstrationer i bortåt 100 städer. Medvedev säger att han hör, sänkta trösklar till NÄSTA parlamentsval aviseras. Men samtidigt
beslutar Styrets man Churov och Centrala Valkommissionen att stoppa Yavlinskij från att delta i presidentvalet den 4 mars. Han är Yablokos kandidat. De har samlat in över 2.1 miljoner röster på den korta tid som krävs denna gång. Alldeles orimliga villkor och NÄSTA gång ska kraven sänkas till 300 000 svarar regimen och underkänner ännu en gång en fri röst. Alltid sedan, aldrig nu är budskapet för att säkra Putins plan.

En månad före valet planerades för nya massdemonstrationer. Men nu verkar de ha stoppats tills vidare. Kan vara taktik, men de skulle få tillstånd senare. Ingen mötesfrihet eller demonstrationsfrihet där inte. För min del tror jag inte att Kreml kan stoppa protesterna. Det finns snarare stor risk för att det hela utvecklar sig i riktning mot Minsk. Om människorna inte kan flytta makten i val, vad och hur ska de då göra? Om det inte är möjligt med demokratisk utveckling, evolution så kan vi nytt se en rysk revolution. Vi är inte där nu, men om vi får ännu ett val som manipulerats av Kreml väntar en tuff tid. Den ryska ledningen har bäddat med Nasji och stoppar på administrativa grunder olika krafter som inte är Kremltrogna. Det är ett högt spel. Det är klart illa att Rysslands styre inte verkar vilja demokrati utan ngt annat. Putinismen säkrar inte framtiden, den låser in den. Det är en rysk björnkram som famnar det ryska folket.

Inga kommentarer: