torsdag 29 april 2010

Vägval för Ukraina

Har den här veckan ägnat Ukraina en hel del tankar. Varit i Strassbourg på Europarådet och där begåvades vi bland annat med ett anförande av den nyvalde presidenten Yanukovych och efterföljande frågestund. Han sa sig själv vara garanten för professionell frihet för jornalister och för att straffrihet inte råder. Men nog är det intressant att fundera på vad han menar genom att betona professionell frihet? Det går ju då alltid att hävda att det finns vissa som inte kan sköta sitt jobb. Det verkar ju rätt många drabbas av idag. Bara på de två månader som passerat sedan han blev vald finns det mycket tydliga tecken på att pressfriheten inskränkts. Det gäller då inte bara den s k självcensuren för att inte bli av med jobbet, utan faktiskt också hot och tystande. En del av detta kan naturligtvis vara att vissa krafter nu fått luft under vingarna och agerar i husses anda. Men det faktum att det är Säkerhetstjänstens bas som är den stora mediamogulen talar sitt eget språk.

Yanukovych betonade Ukrainas säkerhetspolitiska val som icke-blocktillhörighet. Men med avtalet om att den ryska flottan ska få stanna kvar på Krim i ytterlgiare 25 år efter utgången av 2017 markerar Yanukovych vad han menar med det. Även om han nu köpt sig fortsatt rabatt på gaspriset (30%) så är vägvalet tydligt. Misstänker att han inte bjuder ut ngn annan del av Ukraina till NATO för andra rabatter?! Han har därmed tydligt markerat att den ryska intressesfären gäller igen - att Ukraina är en del av vad Putin kalla nära utlandet.

Det faktum att han talar vänligt om EU i några meningar och säger sig ha visat att man vill fortsätta EU-vägen ändrar inte bilden av presidentens vägval för Ukraina. I frågestunden kom frågan om planerna att återuppföra en Stalinstaty upp och han menade att den frågan skulle lösas i en folkomröstning. Ingen egen uppfattning gavs tillkänna. Detta samtidigt som han nämnde att han, till skillnad från Ukrainsk domstol och gällande Ukrainsk lag - inte anser att Holodomor ska ses som ett folkmord. Flitigt citerat av de ryska parlamentarikerna i den senare debatten om den frågan. Stalins utstuderade svältpolitik ledde till miljontals Ukrainares död och även till klarlagda följder som kannibalism.

Så till sist signaler som gavs under presidentens besök i Strassbourg, att Ukraina möjligen skulle vara på väg att ta steget att erkänna Abchasien och Syd-Ossetien. Kan inte bedöma om det faktiskt är fallet, men tillförlitliga personer gav bilden. Om det skulle ske så är vägvalet oerhört tydligt - back to the USSR. Är detta vad Ukrianas befolkning vill se?????

2 kommentarer:

Iwar Arnstad sa...

Intressant Kerstin. Bra att du följer med och rapporterar om viktiga ting som inte får så mycket uppmärksamhet. Det var väl i alla fall bra att det blev avtale om att skrota alla ukrainska kärnvapen, men det var väl inte Yanukovych förtjänst.

Kerstin Lundgren sa...

Hej Iwar, försöker ge lite bilder av det jag ser och nej - det var inte Yanukovych förtjänst. Det var ju förhandlingar över huvudet på Ukraina som ledde till att de fördes till Ryssland. Om nu alla gjorde det????