måndag 7 september 2009

Moraliskt utrymme

Idag har vi hört om besluut från den sittande Israeliska regeringen om godkännande av nya bosättningar. Detta förvånar inte - men det är inte acceptabelt. Det måste bli ett slut på bosättningar på ockuperad mark.

När man åker runt på Västbanken så slås man av hur mycket Israel satsar av sina skattebetalares pengar på att bygga ut nya bosättningar, infrastruktur och allt som därtill hör på ockuperad mark. Detta skulle ju kunna vara en rejäl upprustning av Västbanken, blivande Palestina om det bara gick att nå fram till två självständiga, välmående stater som erkändes av omgivningen. Men dit verkar det vara långt - idag. Hoppas på kommande möte i NY denna månad.

Personligen så känner jag att det finns ett stort moraliskt tomrum som skulle kunna fyllas. Av den Israeliska regeringen om man agerade annorlunda och av det Palestinska styret om de verkligen samlade ihop sig och drev demokrati, MR, öppenhet, antikorruption och formade en god rättsordning. Det finns verkligen möjligheter att bryta mönster och åstadkomma ett momentum. Det gäller att bryta gamla mönster för att nå fred och väståndsutveckling fr människorna i regionen. Utan att göra sig några illusioner - vågar man hoppas?

Inga kommentarer: