fredag 17 juni 2011

Maud och sedan...

På väg till riksdagen för Libyendebatt i morse, SMS om telefonmöte med riksdagsgrupp och partistyrelse. Obligatorisk närvaro. Morgonnyheterna passerade, partiledardebatten över och Maud på Lördagsintervjun imorgon. Klart, idag kommer hon lämna beskedet. Så blev det.

Efter en tid av spekulationer och internt lyssnande kom svaret från Maud. Hon väljer att lämna i september - efter 10 år som partiledare. Hon har gjort ett fantastiskt jobb för Sverige och för Centerpartiet. Vi har inte alltid varit ense, men hennes entusiasm, hennes glädje och möjlighetsinriktning har varit oerhört betydelsefull. Inte minst inför valet 2006, då många för första gången på länge kände verklig stolthet över att få vara med och kampanja för Centerpartiet. Men regerandet har sitt pris, även för en populär partiledare.

Och nu väntar en het sommar. Hoppas som alla andra på en öppen debatt och process om kommande ledarskap. Vi kommer ju att med person välja politisk inriktning. Hade varit en annan sak om vi först diskuterat politiska vägval och sedan partiledning. Det är ett viktigt val. Som alltid så väljer vi alla att fästa våra drömmar och förväntningar kring personer utifrån en verklighet som inte gäller efter valet. När valet är gjort förändras hela spelplanen. Speciellt i ett läge då partiet sitter i regeringen. Där Maud slutar tar en ny vid, som en av de fyra ledarna i det inre kabinettet. De som ytterst ska bära ansvar för regeringen, för landet och för partiet. Då ska personen lyckas möta förväntningarna från alla - och självklart är det inte möjligt. De övriga partiledarna sitter inne med fem års regeringserfarenhet. Vad väntar sig medlemmarna ska hända inför valet 2014. Vad händer ifall leverans inte uppnås? Hur ser laget ut? Vilken profil vill vi ha, vilken profil kan olika personer bära fram, personifiera? Tänker på dem jag mött - Dr Hedlund - skogsägaren och filuren, Torbjörn Fälldin - jordnära bonden, Olof Johansson - energi- och miljöpolitiker följd av Lennart Daléus - tydligt miljöprofilerad och så Maud - företagsam bäver. Nu ser jag spekulationer om Anna-Karin Hatt - statsråd sedan i höstas, men mycket kompetent statssekreterare i statsrådsberedningen tidigare, Anders W Jonsson - riksdagsledamot och barnläkare nu -tidigare sakkunnig i statsrådsberedningen och en av de inflytelserikaste vårdpolitikerna, Annie Johansson - riksdagsledamot sedan fem år och ekonomisk politisk talesperson sedan i höstas - och betraktad som politiskt underbarn. Lena Ek nämns och hon är superduktig. Kampanjade för hennes senast, men som EU-parlamentariker och utanför riksdagen är det supertufft. Minister kanske..? För partiledning är viktigt, men statsrådsgruppen också. Så nog blir det spännande att följa, kanske även bli aktiv i ;)

3 kommentarer:

Lars sa...

Hej Kerstin!
Jag delar dina funderingar och hoppas också att vi får en öppen debatt om vem som ska bli ny partiledare. Visst väntar sig alla att vi ska göra ett bra val 2014. Förutsättningen är större nu när Maud har sagt att hon inte står till förfogande för en fortsättning som partiledare. Alliansen med alla dess brister och fel är ju ändå det som gav oss mäjlighet att bryta S-dominansen. Alliansen hade aldrig blivit av utan Maud och hon har också varit den som ställt upp för alliansen, vilket vi emellanåt har kritiserat.
centerpartisten LN Höör

Anonym sa...

Mycket intressanta tankar, kerstin.
Jag tillhör dem som tror och hboppas på Annie.

maud slutar verkligen med flaggan i topp coh har gjort mycket, mycket för centerrörelsen.
jag skulle gärna se dig också i en mer framskjuten position.
Lotta från Flen

Anonym sa...

Även jag vill se mer av dig Kerstin. Det blir så mycket viskningar i korridorerna i sådana här situationer, men det vore betydligt mer utvecklande om vi kan ha en öppen diskussion kring Centerpartiets framtid istället.

Maud pratade om att en ny generation ska ta över. Även Andreas Carlgren har talat om detta. Men jag som ung centerpartist undrar vad det innebär. Annie Johansson pratar om vikten av att fortsätta förändringsprocessen. Är det det som det innebär - att den nya generationen ska fortsätta på den inslagna kursen och sudda ut alla skillnader mellan Centerpartiet och övriga regeringspartier?

Nej, jag vill inte att det ska tisslas och tasslas i korridorer och att vi sedan får en ny partiledare p.g.a. något som valberedningen föreslagit. Istället måste vi i Centerpartiet diskutera var vårt parti är på väg. Vare sig man tycker om det eller inte finns det idag brett skilda meningar om Centerpartiets framtid.

Detta måste diskuteras. Nu. Och jag hoppas att ledande centerpartister som du Kerstin kan vara med i den debatten och inte stå vid sinlinjen och avvakta!

Mvh

Nils