måndag 31 augusti 2009

Frihet - inte bara för vissa

Hörde med visst intresse rapporter från den Moderata partistämman. De talar om folkhem, om att bli ett föregångsland och om att allt som socialdemokraterna gjort inte är dåligt. Är det någon som påstått det? Varför ger dom soicaldemokraterna äran av att ha byggt landet. Det är den bild de själva gärna sätter - men det blir ju inte mer rätt för att Reinfeldt säger så. Jag förstår taktiken - hur moderaterna vill manöverera i rätt läge inför valet. Här gäller att se ut över landets gränser och fundera över vilka förebilder som finns. Det finns lärdomar att hämta.

För min del är det viktigt att fundera på hur politiken kan främja Frihet - inte bara för vissa utan faktiskt för alla. Om vi ska bli ett dynamiskt land, där människor inte gör karriär i utanförskapet som Ingvar Nilsson talar om - utan faktsikt känner att man har rådighet över sitt liv, att man känner sig fri att faktiskt välja sin väg. Det är klart att utgångspunkterna skiljer mycket mellan oss männsikor på detta jordklot - att många känner att frihet inte gäller mig. Det är den käsnlan och den verkligheten vi måste ändra på. Det gäller att riva hindren, riva murarna. Detta är ett viktigt liberalt uppdrag - och det är ett viktigt grönt uppdrag att säkra att inte klimat- och miljöfrågorna blir ett nytt hinder för frihet - utan en ny väg till frihet.

måndag 24 augusti 2009

Heja Rosengård

Jag kan inte låta bli att bidra till en hejaklack - för de boende i Rosengård som sa ifrån. De ville inte ha några Reclaim-aktivister som kom utifrån och stökade till det i sitt bostadsområde. De körde helt enkelt ut dem med besked.

Detta var en av de bästa nyheterna på länge, att de boende inte låter sig bli gisslan i några vänsteraktivisters försök att skapa bilden av "revolutionär" stämning. De boendes insatser här borde följas av andra. Extremismen ska inte matas, den ska alltid stävjas och köras på "porten". oavsett om den kommer från höger eller vänster så är det alltid det alltid "vanligt folk" som är de stora förlorarna av dylika gisslandraman. Tack ni boende i Rosengård som talade klarspråk!!! Ni är värda bragdguld och är en förebild för alla oss andra där dessa krafter försöker härja.

Pressfrihet under tryck

Tryck- och yttrandefriheten har en lång tradition i Sverige. Den är vital och grundläggande för en fungerande demokrati. Men, den är utsatt för olika sorters mottryck idag. Det som nu dominerar vår svenska debatt är Aftonbladets publicering på Kultursidan av en frilansjournalists artikel. Jag kan lugnt säga att jag ju följt Åsa Linderborgs politiska utsagor och förvånats över att hon givits detta mandat av Aftonbladet. Men, det är en helt annan fråga. Nu gäller det vår tryckfrihet. Det har blåst tidigare, kring teckningar och bilder på rondellhundar som publicerats. Det finns de som vill förbjuda kritik mot religion och det finns de som vill förhindra annan kritik. Men, i ett öppet samhälle måste vi tillåta debatt - självklart under ansvar. När nu den ene israeliske ministern efter den andre blåser upp AB-artikeln till nya höjder kan jag bara beklaga. Det är måhända inrikespolitiskt motiverat, men annars ett rejält missgrepp. Regeringar ska ta ansvar för sin politik utifrån gällande ordning. Vår regering ska agera mot antesemitism, mot atesemitiska handlingar i Sverige - men inte ägna sig åt att blanda sig i tryckfriheten. En inblanding här skulle direkt bli mycket graverande för regeringen. Under förra mandatperioden hade vi i KU försök att styra Aftonbladet från den dåvarande (s)-regeringen. Det vill vi inte se igen. Bra hanterat av Carl Bildt.

För alla som vill främja medias frihet att agera under ansvar blir det också märkligt när uppgifterna nu kommer om att Israel kontrollerar vad journalister skrivit och att detta ska påverka deras inresemöjligheter. Dessutom nekas visst nu två av Aftonbladets journalister att komma in. Det sänder knappast ut bra vibrationer. Hoppas det är illasinnade rykten.

Men, journalisters möjligheter att arbeta är klart hotade även i vår del av världen. I Europarådets granskning står det helt klart. Vi talar ofta om situationen t ex Ryssland eller Turkiet, men det finns anledning att se upp i många fler länder. Se vad som händer i Berlusconis Italien. Jag diskuterade läget i Frankrike med en fransk journalist i Nice i fredags. Han visade exempel med Paris Match och hur sammanflätad dess ägare var med Sarkozy. En chefredaktör fick sparken efter en publicering av en viss bild av hans f d fru... och de retuscherade bort en midjevalk och putsade på Sarkozys solbränna. Det gällde en bild när han rodde i bar överkropp. Klar skillnad mot Reuters bild. Varför kan man fråga? Exempel på hur mediakulturen utvecklas med anpassning i kombination med viss styrning. Det gäller att stå upp för det fria ordet! Det är den fria debatten som riktar ljus mot det som inte tål dagsljus. Det är också det bästa medlet mot all slags korruption. Det gäller i alla samhällen.

tisdag 11 augusti 2009

Om en kvinnlig "Mandela"

Vaknade imorse och hörde nyheten - tre års straffarbete för Aung San Suu Kyi...Jag hickade till. Hur i hela friden tänker den Burmesiska regimen...och därmed domarna? Staffarbete därför att en person simmade över sjön och olovligt tog sig in till henne? Jag trodde att jag inte skulle kunna bli förvånad över den Burmesiska regimens agerande - men jag hade fel. När budet sedan följde att straffet omvandlats till 18 månader i husarrest...så förvånades jag inte.

Denna regim som håller Burma i ett järngrepp verkar nu sjunga på sista visan..åtminstone om rapporterna om viss oenighet i militärledningen ändå stämmer. Hon som vann valet 1990 har sedan dess tillbringat den mesta tiden i husarrest...och den skrämda kuppledningen har sökt hindra henne på alla sätt att inta sin roll i det burmesiska samhället. Men, de kommer inte att lyckas. Däremot lyckas de skapa en kvinnlig moralisk ledare av global rang...På samma sätt som apartheidregimen av rädsla höll Mandela fängslad kommer Aung San Suu Kyi en dag att bli fri och då spela en oerhört viktig roll för Burmas utveckling.

Det är gott och väl med EU-protester och krav på agerande mot vapenexport o d via FN:s säkerhetsråd. Men skurkregimer tnederar att hålla ihop...Nu väntar jag därför på ett växande folkligt engagemang och de stora globala konserterna till förmån för Free Aung San Suu Kyi....och att Burma blir kvitt förtryckarregimen!!!!!